10 съвета, когато не сте карали ски от известно време

03 Jan, 2024

Честото практикуване на даден спорт може да бъде обвързано с редица фактори.

Важна роля играе финансовият фактор, който позволява на човек да си набави необходимата екипировка и да покрие разходите по евентуално опреснително обучение.

От ключово значение е и здравословното състояние. Ако един активен спортист е претърпял сериозна контузия и се нуждае от известен период от време, за да се възстанови, то това непременно означава, че ще се наложи да сведе физическото натоварване до минимум.

Важно е да си припомним, че когато човек е научил дадено умение, било то каране на колело, кола и по-конкретно на ски, е почти невъзможно да забрави придобитите знания.

Нека вземем предвид факта, че мускулите имат своята памет, особено, ако сте започнали да развивате двигателната си култура от ранна детска възраст.

Въпреки това е от съществено значение да бъдем внимателни и добре подготвени с необходимата екипировка, да се въоръжим с търпение и да не прибързваме преди отново да предприемем спускане по пистите.

Специално за Вас сме подготвили няколко съвета, който ще ви бъдат от полза при завръщане към зимния спорт.

  1. Препоръчително е да бъдете физически подготвени преди самото каране на ски!

Съветваме ви да направите кратка загрявка и няколко упражнения за раздвижване на различните мускулни групи. Това ще помогне да подобрите издръжливостта си по време на самото каране и да избегнете евентуални контузии.

  1. Задължително проверете дали ските са в изправно състояние!

След дълга пауза е препоръчително да настроите ските си според текущото ви тегло и при необходимост да ги намажете със специална вакса , за да осигурите безопасно спускане по пистите, както за вас, така и за околните.

  1. Обърнете се към професионален ски техник при несигурност!

Ако изпитвате затруднение с преценката на текущото състояние на вашите ски, не се колебайте да потърсите съвет от професионален ски техник.
Той е човекът, които ще определи дали са се влошили до такава степен, че вече не са в безопасност.

  1. Задължително пробвайте ски обувките вкъщи!

При налична ски екипировка трябва да проверите дали размерът на ски обувките не се е променил драстично. Препоръчително е да ги поносите из къщата за известно време. Неудобните ски обувки могат да провалят вашия ден на пистите.

  1. Непременно сложете каска!

Правилно поставената каска и размерът, който пасва отлично на скиора, могат да бъдат животоспасяващи при екстремно падане и последващ сериозен удар на главата. Травмите на главата са изключително опасни и последствията от тях могат да променят изцяло начина на живот.

  1. Проверете дали ски очилата съвпадат с каската!

Със ски очилата предпазвате очите си от отблясъци, сняг, отломки и UV и UVB лъчи. Важно да се уверите, че си пасват с каската. Ако ги чувствате неудобни може би е време да помислите за закупуване на нов чифт.

  1. При липса на оборудване или наличие на неизправно такова, наемете ново!

Ако нямате възможност да бъдете активни през зимния сезон, няма смисъл да инвестирате огромни парични средства в покупка на нова екипировка. Препоръчваме ви да проверите на нашия сайт в категория наем на ски оборудване, където ще откриете пакети със страхотни предложения, за възрастни и деца, на достъпни  цени.

  1. Опреснителен урок!

Ако се чувствате неуверени, не се притеснявайте да потърсите помощ от компетентен ски учител. Това е човекът, който ще ви напътства и съдейства.

  1. Започнете бавно и постепенно!

Карайте ски с повишено внимание, ако пистата е заледена! Погрижете се както за Вашия комфорт, така и за този на заобикалящите Ви скиори.

  1. Не забравяйте да се забавлявате!

 

Заключение

Карането на ски е чудесен вариант за прекарване на време сред природата и упражняване на физическа активност! А какво по-хубаво от възможността да съчетаем полезното с приятното. Научно доказано е, че практикуването на зимни спортове има благоприятен ефект върху психичното здраве, лесен и приятен начин да се справим с редица заболявания и да регулираме нивата на стрес и депресия.

За да се подсигурите, че няма да се контузите и ще направите завръщането към карането на ски безопасно, забавно и незабравимо изживяване, моля спазвайте следните правила!

Ски правила

Правило № 1: Уважение към останалите и съобразяване с тях.

Правило № 2: Контролирайте вашата скорост при каране на ски и сноуборд за максимална безопасност.

Правило № 3: Скоковете са позволени само на обозначените места!

Правило № 4: Изпреварвайте внимателно за безопасно разминаване

Правило № 5: Избягвайте спиране на пистата на места с ограничена видимост!

Правило № 6: Каране на ски и сноуборд извън работно време е напълно забранено!

Правило № 7: Всяка лифт карта е персонална и не се преотстъпва!

Правило № 8: Бъдете отговорни и се съобразявайте с правилата!

Правило № 9: Задължени сте да носите вашата лифт карта и да я покажете при проверка на нейната валидност.

Правило № 10: Пампорово“ АД не носи отговорност за инциденти на писти, които са затворени или не са обозначени като писти, както и за инциденти, причинени от скиор/сноубордист, който не спазва правила за безопасност, според Общите Условия на дружеството.

За повече информация и детайли относно нашите правила прочетете тук.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура