Мелемов: Искаме да съчетаем референдума за чистота с европейските избори

29 Dec, 2023

Кметът на Смолян Николай Мелемов коментира отиващата си 2023 г. и приоритетите за новата 2024 г. в специално интервю за агенция “Фокус”.

Като каква определяте отиващата си 2023 година?

Сложна година беше, включително това, че и сме в политическа нестабилност, която пряко влияе на работата на всички общини.

Имаше и избори, но в крайна сметка пък задачите, които си поставихме ги изпълнихме и годината беше успешна.

На прага сме на новата година, предвидени са доста средства за общините в националния бюджет, с какви проекти за одобрение кандидатства община Смолян?

Сега кандидатстваме с два проекта – единият е разширение на гробищния парк в квартал Райково и другият е водопровод на Влахово. Имаме още готови, но те поставиха регламента така, че до март може да добавим още проекти.

Тъй като ние имаме един приоритет да кандидатстваме за търсене на термална вода и затова не подадохме и други проекти.

За термалната вода трябва да уточним как да кандидатстваме, тъй като тям няма как да се направи предварителен проект. Затова подадохме два обекта и имаме готови още четири.

Ще водим разговори, за да видим как да кандидатстваме за тази термална вода, защото откриването на такава би променило живата в Смолян и туристическият бранш ще се развие много.

Затова засега сме подали два проекта за одобрение и до март ще подадем още. Много държим да кандидатстваме за сондажи за термална вода.

А направено ли е проучване къде точно ще се направят сондажите за термалната вода?

Във времето са направени много проучвателни сондажи. По-скоро сега търсим начин как да кандидатстваме, защото се изисква кандидатстването да стане с готов проект, но за сондажи няма такива и засега водим разговори, за да намерим начин да кандидатстваме.

За да не си изчерпваме целия лимит, който е от 15 млн. лв. подадохме 2 обекта и оставихме едни 10 млн. лв., за да преценим до месец март с какви проекти да кандидатстваме за термална вода и каквото остане вече за други проекти.

На последното заседание на Общински съвет – Смолян казахте, че в бюджета на общината са предвидени средства за провеждане не референдум за създаване на общинско предприятие по чистота, кажете повече за него?

Обещахме по време на предизборната кампания да направим референдум и да попитаме гражданите на Смолян, съгласни ли са да теглим кредит, за да направим общинско предприятие за чистота.

Отделили сме пари и имаме намерение да го съчетаем с европейските избори.

Не е лесно да се организира референдум, тъй като в общината има около 90 избирателни секции. Затова нашата идея е да го съчетаем с изборите за Европейски парламент, когато така или иначе ще има финансиране на тези секции и покрай това да попитаме и хората за тяхното мнение.

По ваши изчисления каква трябва да бъде стойността на кредита за създаването на общинско предприятие?

Грубо е около 8 млн. лв., но когато наближи времето за провеждане на референдума ще направим и по-точни проучвания, за да бъдем конкретни за сумата.

Знаем, че са отпуснати средства за саниране на Художествената галерия и читалището в Смилян, има ли още одобрени проекти?

Да, одобрени са, имаме още два проекта там за Младежки център в изгорялото училище и за една детска градина пак в село Смилян и очакваме и те да бъдат одобрени, но тези двата вече са факт. Тоест използваме всякакви възможности да кандидатстваме за финансиране.

Във връзка с проведеното първо заседание на Областния съвет за защита на населението от бедствия и аварии, знаем че има доста проблеми при снеговалеж и влошаване на обстановката. От името на община Смолян вие какви искания поставихте на това заседание?

Ние кандидатстваме в Комисията по бедствия и аварии с доста проекти, които са свързани точна с тази превенция и разчитаме да бъдат финансирани. Те са конкретни е сме кандидатствали в Комисията по бедствия и аварии.

Един от големите проблеми на хората в Смолян – водния цикъл, докъде се стигна реализацията му, какво предстои и кога трябва да бъде завършен?

Предстои да завършат водния цикъл на Смолян. Имаха срок да края на годината, който им бе удължен. Стотици разговори съм провел и с фирмата-изпълнител и с ВиК.

Наистина това е изпитание за смолянчани, но все пак до началото на лятото трябва да приключи и да бъдат възстановени всички улици.

Надяваме се, че това ще се случи. Това е неизбежно, но е въпрос на срокове. И това ще мине, но трябва още малко търпение.

Цената на водата в Смолянско се повишава от 1 януари, вашето мнение?

Това бе решено на заседание на КЕВР. От наша страна това увеличение задължително ще бъде обжалвано, защото смятам, че тази висока цена не е справедлива.

Следим ситуацията и предприемаме всички възможни мерки за обжалване и атакуване на тези решения.

С овладяването популацията на кучета в Смолян, как стои въпросът?

Смятам, че е овладяна популацията на кучета. Имаме хора, които ежедневно се занимават с това и реагират на всички сигнали.

В последно време смея да твърдя, че нямаме такива сигнали, тоест положението сравнително е овладяно.

Има ли още случаи, в които хора от съседни общини докарват кучета и ги пускат на територията на община Смолян?

Това не е спирало, но без помощта на гражданите няма как да ги хванем.

С планетариума какво се случва, трябваше да заработи до края на годината?

Там трябваше да дойдат италианци, за да монтират апаратурата в Звездната зала, което е последната дейност и най-важната.

Сега се оказа, че ще дойдат хора от Китай в началото на януари и ще монтират купола. Тоест през януари проектът ще бъде окончателно завършен и се очаква да започне да посреща туристи.

Ще му направим хубава реклама, защото съм уверен, че ще привлече много туристи. Ще бъде най-хубавия планетариум на Балканския полуостров.

В строителството са вложени над 2 млн. лв. и отделно за оборудване също толкова. Това са доста пари и се радваме, че го обещахме отдавна, но въпреки всичко се случи.

За 50 години един път се ремонтира планетариума и може да се гордеем с новия планетариум, когато бъде открит.

През следващата година предстои втори етап на проекта за подмяна на горивната база в община Смолян, има ли интерес от хората?

Има естествено – има останали и от първия етап, които не бяха реализирани и сега има нови заявления. Тук новото  е, че могат хората да кандидатстват и за термопомпи.

Смятам, че и този проект е много важен за града, защото наистина повлиява и на екологията и решава проблемите на хората.

Ще има отново и саниране на жилищни сгради и двете неща променят наистина бита на смолянчани.

Разбрахме, че подменената до момента горивна база дава резултати и вече има превишения на замърсеността на въздуха?

Има и това е видно и с просто око, че вече го няма този смог над града. С реализацията и на втория етап още повече ще се подобри качеството на въздуха в общината.

Какво се случва с детската писта и ледената пързалка в Смолян, кога ще бъдат готови?

Проектът е готов, но се оказа, че още малко трябва да си промени и започваме през пролетта работа и по него. Догодина задължително ще имаме детска писта за децата на Смолян.

Какво ще пожелаете на жителите на община Смолян за празниците и настъпващата 2024 г.?

Колкото и тривиално да е, пожелавам здраве, мир, спокойствие, топлина в къщи  и успешна година за всички и в личен, и в служебен план.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура