282 участници се включиха в конкурса „Аз раста патриот“

20 Dec, 2023

Осмото издание на фотоконкурса се организира на безвъзмездни начала от журналистите Петя Гайдарова и Евелина Атанасова, с подкрепата на бутилираща компания „Михалково“.

Избраха победителите във фотоконкурса „Аз раста патриот“

Конкурсът бе създаден през 2016 г. по идея на журналиста Петя Гайдарова.

Основател на фотоконкурса е Недялко Славов – тогава областен управител на област Смолян.

Първоначално конкурса бе само за децата на Смолянска област, но с годините в него заявяват все повече желание за участие и родители и деца от различни краища на страната и български семейства, живеещи в чужбина.

Така конкурса заживява собствен живот и се превръща в национален форум за изява на децата.

Целта му е децата и младежите да се представят в народни носии, а каузата е да ги учи с гордост да носят народната носия, да разбират и ценят народните традиции и те да бъдат предадени на следващите поколения.

Надяваме се държавата, в лицето на институциите, отговарящи за културата и образованието, както и за младежта, да подпомогнат инициативата, да я припознаят и развият, така че тя да продължи да съществува, тъй като родители и деца сами я търсят и очакват.

Предвид огромния интерес, без подкрепа на институциите този формат трудно би оцелял дълги години.

Осмото издание на конкурса стартира на 1-ви ноември т.г. – Ден на народните ни будители. Участници в конкурса се приемаха до 30 ноември т.г. включително.

Със снимки в конкурса участват 382 деца от цялата Смолянска област, Хасково, Кърджали, Пловдив, София, Русе, Разлог, Белащица, Пещера, Монтана, с. Св. Петка, община Велинград, Враца, Кирково и др. Има участие и на две сестрички, българчета, живеещи в гр. Бремен, Германия.

Фотосите бяха класирани от жури, в състав:

Председател: Валентина Василева – директор на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – гр. Смолян;

Членове:
Сашо Сарандалиев – председател на Фотоклуб „Орфей“ – гр. Смолян;
Мария Бебелекова – експерт в областта на традиционната фолклорна култура.

Журито излъчи победителите от участниците в конкурса в четирите възрастови групи. Тъй като тази година конкуренцията е голяма, има повече от едно първо място и в четирите възрастови групи.

Наградите са мотивирани със спазване на традициите в носенето на всеки елемент от носиите и качество на кадъра, излъчване и въздействие.

В конкурса са класирани фотографии с деца в народни носии от четири възрастови групи: от 1 до 4 години; от 5 до 8 години; от 9  до 12 години; от 13 до 18 години.

Задължително условие бе да има съгласие от родител/настойник на сниманото дете, снимката да бъде публикувана в електронни и печатни медии, както и да бъдe използванa в печатни материали, свързани с конкурса.

 

Снимка: „Аз раста патриот”

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура