Община Доспат с важно съобщение за собствениците на земеделска земя

19 Dec, 2023

Всеки собственик на земеделска земя трябва да подаде декларация по чл.69 от ЗСПЗЗ в кметствата на населените места (ако кандидатства за директни плащания), съобщи Община Доспат.

Уведомление:

1.В създаденото споразумение за масиви за ползване на пасища, мери и ливади по реда на чл.37ж от ЗСПЗЗ за землището на с. Змеица влизат имоти с НТП „Ливада“ и „Пасище, мера“  , т.е. имоти с друг вид НТП , като „Нива“ и др. не попадат в споразумението и са свободни.

Тук не попадат и имотите с НТП „Ливада“ и „Пасище, мера“  , които са извън Физическите блокове за подпомагане.  Дължимото рентно плащане от 4.00 лв. на декар всеки собственик или наследник на имота може да си получи от ОД “Земеделие“ чрез ОСЗ-Доспат в срок от 10г.

2.Всички кандидатствали през 2023г. за директни плащания имат подадени декларации и договори за наем,  като техните имоти не попадат в споразумението.

3.Всеки, който желае от сега нататък да кандидатства за директни плащания и по –конкретно по интервенцията „Дребен земеделски стопанин“ с плащане до 1250 евро ще получи пълно съдействие от служителите на Общинска служба по земеделие-Доспат /бившата Поземлена комисия/.

Желаещите могат да участват с имотите си , които са с НТП –„Нива“, като ги заявят обработваема орна земя/засята с култура/, Ливади или Пасища/ако притежават регистрирано животно в животновъден обект/. Имотите трябва да бъдат с площ над 1 дка и общо над 5 дка. Друго изискване за желаещите кандидати е да бъдат регистрирани земеделски стопани.

4.За да се избегнат всякакви пречки по-нататък  ще е необходимо всеки собственик или един от наследниците на земеделска земя  да  подаде декларация по чл.69 от ЗСПЗЗ в кметствата на населените места , които ще бъдат предоставени от ОСЗ-Доспат в периода януари и февруари 2024г. или  до 31.07.2024г. в ОСЗ-Доспат също могат да подадат.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура