Община Доспат реализира проект за укрепване на общинския капацитет

12 Dec, 2023

Община Доспат реализира Проект „Укрепване на общинския капацитет на Община Доспат “ Договор за БФП № BG05SFPR002-2.002-0064-C01 за период от 18 месеца.

Проектът стартира от 01.04.2023 г.

Финансираща програма: Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021- 2027. Процедура за БФП: BG05SFPR002-2.002.

Административен договор – № BG05SFPR002-2.002-0064-C01.
Обща стойност на проекта: 32 913.00 лв., 100% Безвъзмездна финансова помощ.
Срок на изпълнение: 01.04.2023 г. – 01.10.2024 г. (18 месеца).

Проектът е насочен към укрепване на общинския капацитет и обезпечаване правомощията на община Доспат по Закона за социалните услуги, Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ чрез създаване на работни места, наемане, обучение и супервизия на персонала, необходим за изпълнение на задълженията и отговорностите на общината по  ЗЛП/ЗХУ, както и по ЗСУ в частта, свързана с насочването за ползване на социални услуги.

Целевата група, обхваната от проектното предложение са служители от институции/организации/ администрации, ангажирани с политиките в социалната сфера и служители на доставчици на социални и интегрирани здравно-социални услуги, които чрез включването им в проектните дейности ще повишат компетенциите си, с което ще се осигури  плавно и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ, както и ще се гарантира предоставянето на по – ефективни, ефикасни и качествени услуги за лицата от най-уязвимите групи от населението на територията на общината.

Целта на проекта е да подкрепи реформирането на системата на социалните услуги и улесняването на преходите към новите механизми на местно ниво, чрез развитие и укрепване на общинския капацитет на Община Доспат.

Предоставянето на интегрирана подкрепа на общината в изпълнението на правомощията й по Закона за социалните услуги (ЗСУ), Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за лична помощ (ЗЛП) ще позволи плавното и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ и ще ускори предоставянето на по – ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението на територията на Общината.

Дейности които ще се реализират:

Обезпечаване правомощията на община Доспат по ЗСУ, ЗХУ и ЗЛП чрез създаване на работни места, наемане, обучение и супервизия на персонала, необходим за изпълнение на задълженията и отговорностите на общината по и ЗЛП/ЗХУ, както и по ЗСУ в частта, свързана с насочването за ползване на социални услуги.

Създаден и оборудван е фронт-офис с назначен социален работник, който насочва потребителите на социалните услуги.

Една от дейностите в Проекта предвижда да бъдат обучени служители ангажирани с предоставянето на социални услуги както от Общинска администрация Доспат, така и от ДЦДМУ и ЦОП – гр. Доспат.

На 4 и 5 декември 2023 година беше проведено надграждащо обучение с общо 9 служители. Теми на обучението:

Работа в екип

Провеждане на ролева игра „Отборен играч“

Мотивация. Мотивационни модели и мотивационни теории.

Провеждане на ролева игра „Ти заслужаваш“

Емоционалната интелигентност на работното място.

Провеждане на ролева игра „Арт терапия“

Попълване от страна на участнице на тест за самооценка на емоционална интелигентност. Обсъждане на резултатите от теста.

Конфликтите и справяне с тях

Провеждане на ролева игра „Поведение в конфликт“
„Труд и здраве. Работоспособност. Умора, преумора и професионален стрес“
Попълване на тест от страна на участниците за професионалния стрес на работното място. Обсъждане на резултатите.

На 6 декември бяха проведени две супервизии – индивидуална и групова.

По-рано на 29 и 30 ноември беше проведено въвеждащото обучение на новоназначеният социален работник в Проекта.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура