Община Златоград с важна информация за санирането на жилищни сгради

11 Dec, 2023

Във връзка с отворената за кандидатстване с проектни предложения Процедура BG-RRP-4.024  „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап II“, с финансиране по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, Община Златоград уведомява, че кандидатствалите по първата покана Сдружения на собственици могат да кандидатстват и по втората покана.

В Насоките за кандидатстване по двете процедури не са посочени изисквания/ограничения за подаване на предложение за изпълнение на инвестиция (ПИИ) в етап 2 преди приключването на процеса по оценка и класиране на подадените ПИИ в етап 1. Ако ПИИ бъде одобрено за финансиране по Процедура I, то Община Златоград ще оттегли подаденото предложение по Процедура II.

Община Златоград прави това уточнение заради изтичащите срокове за кандидатстване по втората покана, съответно:
до 29.12.2023г. за подаване на Заявление за интерес към Община Златоград и до 16.01.2023г. за кандидатстване с ПИИ.

Припомняме, че приемът по процедурата тече от 02.06.2023 година. Интензитетът на безвъзмездната финансова помощ е 80% от допустимите разходи, като сдружението на собствениците следва да осигури самоучастието си чрез собствен финансов ресурс в размер на 20% от стойността на допустимите разходи по проекта.

Крайният получател може да осигури необходимото собствено финансиране изцяло със собствени средства или чрез използването на различни финансови инструменти  разработени и предоставени от частни участници на пазара – сключване на ЕСКО договор с финансова или друга организация, сключване на договор с електроразпределително дружество, което е разработило и предоставя инструменти за финансиране на разходи за енергийна ефективност.

Общият размер на средствата е 282 470 400 лева с включен ДДС.
След изпълнение на енергоспестяващи мерки (ЕСМ) сградите следва да постигат клас на енергопотребление „В” или по-висок. Задължително изискване е след изпълнение на мерките в многофамилната сграда да се постигне минимум 30% спестяване на първична енергия.

В случай, че след изпълнение на предложение за изпълнение на инвестиция (ПИИ) не се постигне минимум 30 % спестяване на първична енергия, както и клас на енергопотребление „В” съгласно действащата към датата на изготвяне на инвестиционния проект нормативна уредба, всички получени средства  подлежат на възстановяване.

Предложения, получили минимум 62 точки на етап „Оценка на качеството”, се класират в низходящ ред съобразно получената оценка, като за финансиране се предлагат всички предложения по реда на класирането до покриване на общия размер на финансови средства.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура