Коста Начев: Трябва да се обединим за благоденствието на гражданите

01 Dec, 2023

ДО

Г-Н НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА СМОЛЯН

 

ДО

Г-Н ДИМИТЪР КАЦАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ – СМОЛЯН

 

ДО ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ                    

 

                              О Б Р Ъ Щ Е Н И Е 

      от Коста Начев – председател на групата на Новото време и КРОС

 

Днес, повече от всякога, като общински съветници сме длъжни да отговорим на стремежите на хората в името на общите ни ценности за демокрация и вярата ни в едно по-добро бъдеще на Смолян и общината. Днес, повече от всякога, сме длъжни да извървим най-важните стъпки за промените, които обещахме пред избирателите. А затова е нужно обединение на разум и сили, защото нищо не е по-важно от добруването на обществото.

Нека всички ние не забравяме, че сме тук по волята на избирателите. Всички сме с едни и същи мечти за преодоляване на човешките несгоди и за създаване на по-добри възможности за живот и изява на всеки – тук и сега. Всички сме с поглед в една и съща посока – икономическото и духовното възраждане на общината, за превръщането на най-красивото място в страната ни в едно по-добро място за живеене. Хората гласуваха, одобрявайки нашите виждания и политики за това как общината да стане по-достъпна за всеки, за балансирана финансова дисциплина, да има средства за всяко населено място, да се печелят и реализират европейски проекти, да се благоустрояват квартали, улици, населени места, обществени зони за отдих и развлечения.

На дневен ред е трайно да решим въпроса със сметосъбирането като се създаде Общинска фирма за тази цел. Има още много да се направи за подобряване качеството на услугите, които Общината предоставя на гражданите, развитие на по-добра бизнес-среда и устойчив икономически модел, обособяване на нови индустриални зони и развитие на съществуващите, насърчаване на нови технологии и иновации, привличане на инвестиции и повече активност по отношение на икономическия растеж, мерки за подпомагане на младите семейства и противодействие на миграционните процеси. Това са сериозни предизвикателства, които трябва да преодоляваме заедно, независимо от политическите пристрастия.

Предстои отварянето на Граничния пункт Ксанти – Рудозем през 2024/25 г., който ще даде силен тласък за развитието на региона в посока взаимно набогатяване и опознаване на културните традиции, за засилване контактите и сътрудничеството на всички нива от обществено-политическия и икономическия живот. Всичко това изисква подобряване на инфраструктурата, парковете и местата за отдих, културни и туристически атракции. Това е едно голямо предизвикателство за всички нас, тъй като по прогнозни данни на ден ще преминават стотици превозни средства.

Как ще отговорим на този повишен трафик, след като срутището до с. Подвис е ограничило движението само в едната лента и продължава да е опасно за преминаващи хора и автомобили. Пътят Рудозем – Смолян е закърпен, но пълен с неравности и дълбоки канавки. Кога ще продължи изграждането на обходния път на града? Тези три въпроса ще трябва да отправим към АПИ и МС и изясним докъде са стигнали процедурите за решаването им.

Как ще посрещнем увеличения брой туристи, градът ни се задъхва от множество автомобили, вече има и задръствания на светофарите в пиковите часове, а недостигът на парко-места създава неудобства за гражданите и туристите.

Културният потенциал на общината също се нуждае от повече инвестиции. Богатото историческо минало на региона създава неповторимо културно наследство. Читалищата в Смолян и общината продължават да са водещи културни институции, въпреки трудностите. Заедно с музеите, Планетариума, Художествената галерия те са нашата „визитна картичка“, те единствени съхраняват, популяризират и предават ценностите на материалното и нематериалното културно наследство на Родопите и имат нужда от нашата подкрепа. Да създаваме примери за подражание чрез култура.

Всички ние трябва да се обединим в името на една единствена кауза – благоденствието на гражданите и с общи усилия да градим по-доброто бъдеще. Тези, които застанаха зад нас, не искат да слушат безсмислени спорове и упражнения в риторика, очакват да изпълним поетите ангажименти и обещания пред тях.

Нека всеки един от нас и заедно като общински съветници да работим със сърце и душа, да се борим за един по-добър живот на гражданите в нашата община.

 

27.11.2023 г.   Коста Начев

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура