Съвети за енергийна ефективност през зимния сезон

30 Nov, 2023

Температурите навън напомнят за зимата – сутрините са хладни, а вечер все по-силно ни привлича домашният уют.

По-ниските температури през зимния сезон са предпоставка за по-висока консумация на електроенергия спрямо предишни месеци.

Възползвай се от практични енергийни съвети на EVN!

Някои от препоръките са: 

  • Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спирате топлината, която отдават в помещението.
  • Намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от дома. Избягвайте да ги изключвате напълно, защото така стените на жилището изстиват и в последствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.
  • При закупуване на климатик съобразете мощността на уреда с големината на помещението, което ще отоплявате.
  • Не поставяйте хладилник/фризер в близост до отоплителен уред или под пряка слънчева светлина.
  • Използвайте пълния капацитет на пералнята.
  • Използвайте енергоспестяващи крушки.
  • В режим готовност за работа (stand-by) електроуредите продължават да консумират енергия. По възможност изключвайте ги напълно от щепсела.

Важно значение за консумацията на електроенергия имат различни фактори: 

  1. режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство
  2. състояние на жилищната сграда/имот: външни стени, прозорци, врати, покрив, под и т.н.
  3. налице ли са енергийноефективни мерки в имота/сградата
  4. външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%
  5. вид и брой на използваните уреди и техният клас на енергийна ефективност
  6. поведението при ползване на електроуредите
  7. брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището и др.
  • Помисли за подходяща изолация за пода, тавана или ограждащите стени на жилището си. Голям процент от загубите на енергия в дома се дължи на дефекти в сградните елементи. Ако се нуждаеш от помощ, чрез услугата Термография експертите на EVN ще ти покажат къде да съсредоточиш усилията си. Разбери повече тук: https://www.evn.bg/Home/Thermography.aspx.
  • Преди началото на зимния сезон е добре да помислим за профилактика на уредите и отоплителните системи, за да сме сигурни, че те ще се справят успешно с повишеното натоварване, което ги очаква.
  • През студените месеци денят е по-къс и се налага да разчитаме повече на изкуствена светлина като държим лампите включени за по-дълго време. Смени крушките у дома с LED. Те безспорно са най-ефективното решение за зимните месеци, а и не само.
  • Разпределяй разумно консумацията на електроенергия през денонощието. Използването на нощна тарифа, когато е възможно, ще намали сметката ти за ток. В периода от ноември до март дневната тарифа е в часовете от 06:00 до 22:00 ч., а нощната – от 22:00 ч. до 06:00 ч.
  • Обърни специално внимание на сроковете за плащане на консумираната електроенергия във ваканционния си имот. Често поради различни обстоятелства сметката от последния месец на летния период остава незаплатена. Това води до изключване на електрозахранването след изтичане на определените за плащане срокове и създава неудобства при следващо ползване на имота.
  • Когато проветряваш, отваряй прозорците широко за по-кратко време. По този начин ще избегнеш изстиването на стените и в същото време в помещението ще влезе по-голямо количество свеж въздух.
  • Когато готвиш, избягвай да отваряш вратата на фурната, докато работи. При всяко отваряне се губи топлина.
  • В по-студените месеци сушилнята работи активно. Използвай пълния капацитет на уреда и ще спестиш електроенергия.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура