Мащабна полицейска акция за предотвратяване на изборни нарушения

26 Oct, 2023

В ход е мащабна специализирана полицейска операция, насочена към предотвратяване на подготвяни нарушения на изборното законодателство и извършването на престъпления против политическите права на гражданите на територията на цялата Смолянска област.

Целите на полицейската операция са превенция и противодействие на конвенционалната престъпност, обезпечаване и безпроблемно протичане на изборния процес и предотвратяване извършването на престъпления против политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, посредством установяване, предотвратяване, разкриване и документиране на подготвяна или извършвана престъпна дейност по чл. 167 – чл. 169 г от НК, проверки на места, за които има данни, че се извършва купуване и продаване на гласове.

С оглед недопускане организирането, предлагането и даването на имотна облага на лица, за да гласуват в полза на определена политическа партия или кандидат, се осъществява контакт с всички лица, за които данни, че биха извършили такива деяния и същите са предупредени да не нарушават закона, за което са съставени 14 броя протоколи по ЗМВР.

Проверени са над 2000 автомобила, 26 заложни къщи и дружества за бързи кредити, както и места, за които има данни, че би могло да се извършва купуване и продаване на гласове. Проверени са общо 23 лица, съставени са 14 предупредителни протоколи.

Получени са 31 сигнала за нарушение на изборния процес. Приключени са  25 преписки и материалите са изпратени в прокуратурата. На производство са  6 преписки, които предстои да бъдат приключени в кратък срок.

Към настоящия момент няма образувани досъдебни производства за престъпления срещу политическите права на гражданите.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура