Знаете ли откъде идва името на Мадан?

25 Oct, 2023

Територията на община Мадан е живописна картина, съставена от синкавите планински гърбици на стръмни планински ридове и дълбоки зелени долини, в които си проправят път реките Маданска, Арда и Черна.

Мадан и неговите околности се славят с изключителна природа – съхранена и многолика.

Масивният характер на планината и разнообразието на релефа са запазили застрашени видове бозайници и представители на птичия свят.

Общината е част от най-богатия на грабливи птици район в Европа след Испания.

Тук гнездят над 200 вида пернати, а по скалните склонове на река Арда се срещат застрашени от изчезване видове, като свещения египетски лешояд, за когото и до днес родопчани разказват легенди.

Скалите са изпъстрени с лечебното Oрфеево цвете Родопски силивряк и Родопския скален копър, а в планинските части вирее ендемичния планински явор.

Община Мадан е привлекателно място за пътешественици, любители на птици и уникална флора, за еколози, спортисти и рибари, но също и за посетители с интерес към подземните богатства, за изследователи на древността и на местния бит и култура.

Пешеходни преходи, маршрути за езда и планинско колоездене, наблюдения на животински и растителни видове и фото лов, специализирани ботанически и орнитоложки турове, са само част от предложенията към любителите на природата, които успешно съчетават удоволствието от неочакваното с опознаването на природните дадености в тази част на Родопите.

Мадан е чудесна отправна точка за туристите – тук теренът предлага приятни пътешествия както за семейства с деца, така и за хора, търсещи по-сериозни планински предизвикателства.

От Мадан можете да се отправите за своето туристическо приключение в различни посоки. Тук са обособени и добре маркирани четири основни туристически маршрута.

Пътеките водят до причудливи скали и карстови образувания, интересни археологически обекти и светилища, както и единствената пещера-музей на рударството в страната.

Мадан е сред най-интересните места в България, след като превърна наследството от хилядолетното руднично дело и богатството на местни минерали в свое експозиционно богатство.
Вероятно откакто датира рударството по нашите земи, оттогава е съществувало рударско селище на мястото на съвременния Мадан – средата на I хил. пр. Новата ера. През хилядолетията рудните залежи са привличали хора от близо и далеч.

По археологически данни, тракийското племе койлалети добива оловно-цинкова руда към VI-V в. пр. Новата ера.

Във времената на Римската империя тук са доведени работници-рудари от Египет, а през 14 век в Родопите се преселват саксонски рудари.

В османската епоха селището е било сформирано от маданджии – привилегирована категория работници, занимаващи се с рудничен труд („мадан“ – мина на арабски ез.).

Те са владеели целия цикъл – от рудодобива до производството на метал.

В по-късни времена тук идват минни инженери от Франция и Германия, които започват да разработват част от рудниците.

През 50-те и 60-те години на 20 век Мадан се развива като център на рудодобива.

Благодарение на родопските рудни находища, през 60-те години на 20 век България заема осмо място в света по добив на олово и дванадесето – на цинк.

Днес Мадан успешно превръща минното дело от поминък на местното население в туристическа атракция, която привлича гости от цяла България и по-далеч.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура