Сабрутев: Скоро ще бъде развенчан митът за финансовото състояние на Общината

17 Oct, 2023

Нови санкции за над 700 хил. лв. за нарушени обществени поръчки, лоша финансова дисциплина и липса на прозрачност цари в Община Смолян.

Десетки са актовете, наложени на Николай Мелемов от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата, а санкциите по европроекти надхвърлят 700 000 лева.

Бюджетът вече е предварително изпълнен за следващия мандат с поетите финансови ангажименти по сключените договори. И в такава ситуация Николай Мелемов иска за четвърти път да е кмет на Смолян, може би за да укрие нещо?

12 години се управляваше като се приемаха „кухи“ бюджети, липсваше  информация за прозрачното изразходване на средствата в общината, въпреки нормативните изисквания за това. Всичко това показва, че за Мелемов не важат законите. А сключените множество договори, без осигурено финансиране – за изключително лоша финансова дисциплина. Бързи сметки показват, че средно един годишен бюджет от собствени приходи от 9 милиона лева, при поети ангажименти за 37 милиона са бюджетите за почти 4 години напред.

И служителите от администрацията ще гласуват за него, защото държавата ще им осигури заплатите, а другите…?!

Справка в интернет сайта на Община Смолян показва, че от началото на управлението на Мелемов – само два пъти е качен Балансът, който е важна и съществена част от Годишния финансов отчет. А съмненията за финансовото потъване на Общината, са огромни. От оскъдната публична информация и от доклад на Сметната палата, се вижда, че към второто тримесечие на 2023 година дългът е 6 милиона лева, неразплатените разходи – 2 милиона лева.

Поетите ангажименти по сключени договори са 37 милиона лева. И точно заради това неведнъж Мелемов е наказван от АДФИ и Сметна палата.

За периода от 2012 до 2022 г. планираните собствени приходи са в размер на 184 552 313 лв., а изпълнението е 107 126 955 лв. Или неизпълнените приходи са размер на 77 425 358лв., средно за 1 година по 7 000 000лв. на година. Това показва, че ежегодно умишлено се планират нереално високи приходи, за да се заложат и съответните разходи, което е видно от натрупаните огромни  ангажименти. А отчетената събираемост на местните приходи е 77%.

17 акта за нарушения на финансовата дисциплина в Община Смолян е съставила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) след приключилите през първото тримесечие на 2023 г. ревизии. Инспекторите на Министерството на финансите са установяват, че Николай Мелемов е подписал 231 договора в нарушение на Закона за публичните финанси на стойност над 46 милиона лева. Поемал е задължения за разходи в особено големи размери и така е поставил под риск финансите на Община Смолян.

И това е само една част от нарушенията на Мелемов, който се бори за четвърти мандат. Общината е санкционирана и от Министерството на регионалното развитие и благоустройство с над 700 000 лева, или т.нар. санкции по европроекти. Те са наложени заради опорочени обществени поръчки за санирането на сгради по Оперативна програма „Региони в растеж“, с които така се гордее Мелемов.

Едната санкция вече е потвърдена от Смолянския административен съд и се обжалва във Върховния административен съд. Останалите две дела са висящи на първа инстанция.

Наложените санкции са за санирането на девет жилищни блока в Смолян. Установени са редица нередности при обявяването на обществената поръчка – при използване на критериите за подбор, възлагане и изпълнение на обществената поръчка и технически спецификации, които ограничават достъпа на участниците в процедурата.

Използвани са и критерии за подбор, възлагане и изпълнение на поръчката, които са дискриминационни на база на необосновани национални, регионални или местни изисквания. Управляващият орган е установил незаконосъобразен предмет на поръчката и неговото незаконосъобразно изпълнение, в това число неяснота в условията на обществената поръчка, незаконосъобразни технически спецификации, липса на мотиви за разделяне на предмета на поръчката, липса на изменение на условията на поръчката и липса на удължение на срока за получаване.

Николай Мелемов не за първи път е наказвана по европроекти заради допуснати груби нарушения на Закона за обществени поръчки и Правилника за неговото приложение. Само преди 4 години, общата стойност на санкциите, наложени по ОП „Добро управление“ и „Региони в Растеж“, бяха на стойност 600 хил. лв. по десет европроекта.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

Източник: Пресцентър на Стефан Сабрутев, кандидат-кмет на Смолян от ПП „Движение Нашият Град”“

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура