Премиерът: Кабинетът изпълнява успешно управленската си програма

17 Oct, 2023

Акад. Николай Денков и Мария Габриел ще осигурят приемственост след ротацията между премиерите догодина.

Целта е да се прекъсне традицията с идването на нов министър-председател всичко, започнато от предишните, да бъде спряно и да се анонсират нови идеи и амбиции.

Това стана ясно от изказването на премиера акад. Денков пред участниците в Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“.

В момента всички важни въпроси се дискутират между министър-председателя и неговия вицепремиер, като по този начин се осигурява и необходимата подкрепа от партиите, които стоят зад кабинета в Народното събрание. Акад. Денков намира за нормално между тези политически сили да им сблъсък на инициативи и идеи и едновременно с това – механизъм за обсъждане.

За министър-председателя диалогът между различните институции е от ключово значение. „Важното е в крайна сметка да се взимат правилните решения, които са припознати и могат да бъдат устойчиви във времето“, отбеляза той. Премиерът изрази съжаление, че президентската институция не се включва в този процес.

Докато правителството успява да представя резултати пред обществото и политическите си партньори, то ще бъде изпълнено със смисъл и ще бъде устойчиво, убеден е акад. Денков. Според него до момента кабинетът изпълнява успешно управленската си програма. В парламента се приемат закони, които наваксват реформи, забавени с години.

„Въпреки опитите за политически удари, които получихме заради тях, успяхме да реализираме решения, отлагани, защото са трудни, защото са чувствителни. Успяхме да ги реализираме точно защото имаме политическа подкрепа и в Народното събрание, което ни позволява да вземаме решения“, подчерта министър-председателят.

Премиерът посочи три групи дейности, по които ще работи правителството до края на 2024 г. Първата са промените в основни системи – правосъдие, администрация, образование, здравеопазване. Втората е свързана с интегрирането на България във важни международни институции – Шенгенското пространство, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Третата група задачи е насочена към модернизацията на българската икономика. Акад. Денков е дълбоко убеден, че България и нейните съседи могат да работят заедно и да превърнат Балканите във водещ регион в Европа.

„Вече доказахме, че можем да се развиваме с високи темпове и сме устойчиви на кризи. Но този потенциал е много по-голям. Затова, от една страна, трябва да развием нашите институции и да увеличим доверието в международен план.  Трябва да стабилизираме и политическата система, защото инвеститорите се интересуват от това.

Но също така трябва да си поставим и високата амбиция на базата на доброто образование да осъществим преход, който не просто да затвори някакви изоставащи вече производства, а да развива най-съвременните производства от типа на автономните автомобили, космическите технологии, биотехнологиите“, подчерта премиерът.

Според него България има своите острови на постижения в тези области. Това, което й трябва, е тези острови да станат един стабилен континент, който заедно със съседните страни да покаже, че регионът предлага подходяща бизнес среда.

 

Снимка: Интернет

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура