Асен Василев: Битката с корупцията не е лесна, но ще я доведем докрай

12 Oct, 2023

Корупцията у нас е пуснала дълбоки корени и борбата срещу толкова голямо раково образувание в българското общество няма да е нито бърза, нито лесна. Тя ще изисква постоянство, ще изисква да се работи умно, да не се отказваме.

Много важно е да сме постоянни, да постигаме максималното възможно във всяка една стъпка в процеса, но да не забравяме нещата, които са останали, и да ги довършим следващия път. Още сме в началото на битката.

Имаме да проведем още доста сериозни реформи. На нашето поколение се е паднала тази битка и Ви гарантирам, че ще я изведем докрай“.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев, който участва във форума на високо равнище „Засилване на прозрачността и управлението чрез колективни действия в България“, организиран съвместно от Базелския институт за управление и Министерството на финансите, в сътрудничество с Американската търговска камара в България, Българо-швейцарската търговска камара и Transparency International Bulgaria.

„Частният сектор трябва да работи заедно с правителството, за да се въведат регулации и с тяхна помощ да се изкоренят корупционните практики, тъй като по този начин бизнес средата ще стане справедлива“, уверен е министър Василев.

По думите му това е двупосочен процес, при който от една страна компаниите биха помогнали на изпълнителната власт като правят публични дискриминационни практики, фаворизиращи определена фирма, а от друга – правителството може да бъде инструмент, който помага на бизнеса да осигури прозрачността и справедливостта на пазара.

В тази връзка министър Василев съобщи, че се разработва Закон за лобизма като една от мерките по Плана за възстановяване и устойчивост, чиято цел е да регламентира и изсветли тази дейност.

В заключителното си изказване министърът на финансите Асен Василев изрази убеждението си, че този форум е само началото на един открит диалог пред цялото общество по темата за корупцията.

„Приемането и прилагането на законите е само част от нашата работа на вътрешно ниво, но съществува и външно измерение. Голяма част от корупцията, не само в България, но и по целия свят, се случва благодарение на потайността“, обясни той и даде пример с търговските регистри, част от които не са публични и позволяват скриването на реалния собственик на съответното дружество и на активите му, особено в офшорните зони.

„Голямата корупция, която разяжда обществото, произтича именно оттам, че не знаем кое на кого принадлежи. Ако предприемем няколко малки стъпки и осигурим прозрачен достъп, не само в България, а навсякъде, ще можем да постигнем значителни резултати в борбата с корупцията, включително по високите етажи. Това е една битка, която не е само на България. В нея имаме нужда от нашите международни партньори, за да можем да се справим“, каза министър Василев.

Изказването на министър Василев от откриването на форума може да видите тук.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура