ЮЦДП-Смолян: Сигнал за мечка може да се подава на телефон 112

29 Sep, 2023

Във връзка със зачестилите случаи на присъствие на кафява мечка покрай и в населените места, ЮЦДП Смолян информира гражданите, че могат да подадат сигнал на единен национален телефон за спешни повиквания 112, ако забележат животното.

Държавните горски и ловни стопанства на територията на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян са създали организация за реакция и действие при получаване на сигнала.

Кафявата мечка е диво животно и е нормално да бъде видяна в планинските части, като това не бива да буди паника.

При посещение в гората е добре да се вдига повече шум, за да се избегне нежелана среща с нея. Хората трябва да избягват контакт с мечката и по никакъв начин не бива да я провокират, съветват експертите.

Животното по принцип не търси конфликт с човека, то е принудено да търси храна. Тази година се констатира по-слабо плодоносене при плодните дръвчета и мечките инстинктивно търсят храна покрай населените места.

Охранително звено от служители на ДГС Михалково ще бди за сигурността на хората във връзка с появилото се мече

Във връзка с появилото се мече в девинското село Михалково е сформирано охранително звено от служители на Държавно горско стопанство Михалково, което патрулира в населеното място, за да не се допускане конфликт между животното и населението.

„Най-вероятно става въпрос за младо мече, което не може да намери естествена храна в природата и прибягва към населените места, за да набави храна и калории за зимата. Провели сме разговор  с ловната дружина да извършат подхранване в близък периметър около населеното място, за да изтеглят животното, ако има също и други такива като него,  за подхранване до местата, определени по ловностопански  проект“, каза директорът на Южноцентрално държавно предприятие в Смолян инж. Здравко Бакалов.

Относно притесненията на местното население, инж. Бакалов  призова в случай, че  животното бъде засечено в близост до имотите, хората да сигнализират охранителното звено към стопанството, за да бъдат повикани на адреса или да дадат указания как да се реагира.

„Но в никакъв случай не трябва да се изпада в паника, животното по принцип не търси конфликт с човека, то е принудено да търси храна. Това единствено е  повода за посещението му в населеното място“, каза директорът на ЮЦДП.

 

Снимки: 1. ЮЦДП / 2. Фейсбук

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура