Родопско гостоприемство и автентичен фолклор за Делювите празници в Златоград

21 Sep, 2023

Перлата на Родопите Златоград отново кани на традиционните Делюви празници, посветени на легендарния юнак и защитник на местното население Дельо Войвода.

Празничните дни от 15 до 23 септември са изпълнени с поредица културни и спортни събития – представяне на книгата „Българските хайдути“, представяне на филма „Дельо и вечността“, баскетболен турнир за купата на Дельо войвода, родопска вечер с тематична музикална програма и местни родопски специалитети.

Кулминацията на празника е историческата възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години“ – златоградска магнетичност от история, багри, звуци, традиции и занаяти, носии и фолклор.

Потопете се във възрожденската атмосфера на отминалите времена и заповядайте преди обяд на калдъръма в Етнографския комплекс на 23 септември, призовават организаторите.

И като на празник ще бъде много пъстро с гайдарски състав „Дельо Хайдутин“, обичаната фолклорна певица Росица Пейчева, формация за родопски фолклор „Родопско настроение, изпълненията на самодейни танцови и певчески групи и кръшно българско хоро.

Посетете Златоград, усетете родопската гостоприемност с топлината и уюта, който излъчва!

Временна организация на движението в Златоград 

За нормалното протичане на Делюви празници 2023 и възстановката „Един пазарен ден отпреди 100 години” на 23 септември (събота) от 10,00 до 13,30 часа се затварят за движение на моторни превозни средства улица „Стефан Стамболов” – в участъка от къща за гости „Лили” до сградата на Ел. подстанция – Златоград; свързващите отсечки между улиците „Ахрида” и „Стефан Стамболов” и улица „Ахрида” – в участъка от паркинга към Музей на просветното дело Златоград към заведение за хранене и развлечение „Кафе на пясък”.

Общината приканва жителите на Златоград в празничния ден да не използват личните си автомобили за придвижване в Стария град, с цел облекчаване на натовареността от МПС по време на провеждане на мероприятието.

 

 

 

Снимки: Интернет

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура