Елитни войници от България, САЩ, Италия и Чехия на подготовка в Смолян

14 Sep, 2023

Продължава съвместната подготовка „РОДОПИ – 23” с участието на 101-ви Алпийски полк от състава на Сухопътните войски и военни формирования от съюзнически държави в НАТО.

Изпълнява се отработването на въпроси по оцеляване, огнева подготовка и патрулиране.

В съвместната подготовка участват над 350 военнослужещи от Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк, 110-ти логистичен полк-Пловдив, 24-та Авиобаза–Крумово, ВМА-Пловдив, военнослужещи от Чешката Република, Италианската Република и САЩ.

Съвместната подготовка край Смолян се планира и провежда с цел повишаване на взаимодействието и оперативната съвместимост на участващите формирования при водене на бойни действия в планината.

Програма:

• На 11, 13, 14 и 15 септември ще се проведат занимания в местността Белия камък до 17:00 ч., както и ще се проведат планирани стрелби на гарнизонното стрелбище на Военно формирование 28330 до 23:00 ч.
• От 11 до 16 септември ще се проведат планирани действия (преходи) без използване на имитационни средства и организиране на палаткови лагери от формированията от Каньона на водопадите до местността Перелик
На 15 септември ще има планирана демонстрация с хеликоптер на 24-та Авиационната база – Крумово на полигона в Смолян;
• От 19 до 20 септември ще се проведат планирани действия с имитационни средства, а не с реални боеприпаси в местата извън войсковите райони от с. Момчиловци до хижа Преспа и хижа Свобода. Планирана е демонстрация с хеликоптер на 24-та Авиационната база – Крумово.

За недопускане на инциденти е необходимо гражданите да се съобразяват и да не навлизат в забранените зони!

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура