Община Смолян ще изгради подпорна стена на пътя Широка лъка-Гела

11 Sep, 2023

Община Смолян обяви обществена поръчка за аварийно изграждане на подпорна стена по общински път Широка лъка-Гела-Солища при км. 1+250.

Прогнозната стойност на поръчката е 380 611,23 лева, а крайният срок за подаване на оферти изтича на 25 септември.

Цялата информация за обществената поръчка можете да намерите ТУК.

В описанието на поръчката е записано, че в резултат на прииждане на реката, породено от интензивен валеж съществуващият скат поддържащ пътното платно в участък 20м е рухнал напълно.

При изнасянето в речното корито на земната маса се стига и до пропадане на дясното платно за движение. Освен това пропадане се забелязва и изнасяне на материал от речното корито, поради което съществуващата каменна стена е подкопана на 65 см средно под ниво преден ръб на основната фуга.

На мястото на компрометирания участък е предвидено изграждане на нова подпорна стена.

С оглед ситуацията и запазване проходимостта по пътя по една лента е възприето изграждане на стена с разтоварваща конзола, като по този начин се минимизира в максимална степен навлизането към пътя.

Новоизграждащата се стена е с обща дължина от 22,82 м и височина 8,03 м. над цокълна фуга до ниво корона стена.

Стената е разделена на две секции с дължини 11,40 м. Секциите са разделени с помощта на фуги 2 см. изпълнени от XPS или катраносани дъски. С цел елиминиране на хидродинамичния натиск ще се поставят барбакани Ф110.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

——————————————————————————————————————————————————————

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура