Над 350 военни ще участват в съвместна подготовка край Смолян

08 Sep, 2023

Съвместна подготовка Родопи 23 ще се проведе от 11 до 21 септември 2023 г., съобщи Министерството на отбраната.

Участие ще вземат повече от 350 военни от Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк – Смолян, логистичен модул от 110-ти логистичен полк – Пловдив, 24-та Авиобаза Крумово, Чешката република, Италианската република и САЩ.

Съвместната подготовка Родопи 23 се планира и провежда с цел повишаване на взаимодействието и оперативната съвместимост на участващите формирования при водене на бойни действия в планината.

По време на подготовката ще се отработват въпроси по стрелба, патрулиране, оцеляване, катерене, оказване на първа помощ и медицинска евакуация.

Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Родопи 23 ще се проведе под ръководството на командира на 101-ви алпийски полк подполковник Стефан Димов. Директор е майор Владимир Сариев – временно изпълняващ длъжността началник на щаба на 101-ви алпийски полк.

101-ви Алпийски полк информира, че ще международната подготовка ще се проведе в районите на местностите Перелик, Белия камък, войсковото стрелбище в Смолян, с. Момчиловци, с. Манастир, с. Давидково, с. Кутела, м. Хайдушки поляни, хижа Преспа и хижа Свобода.

Мероприятието ще се проведе от 11 септември (понеделник) до 21 септември (четвъртък) в районите на местностите Перелик, Белия камък, войсковото стрелбище Смолян, с. Момчиловци, с. Кутела и м. Хайдушки поляни.

Програмата за провеждане на проявите е следната:

• На 11, 13, 14 и 15 септември ще се проведат занимания в местността Белия камък до 17:00 ч., както и ще се проведат планирани стрелби на гарнизонното стрелбище на Военно формирование 28330 до 23:00 ч.
• От 11 до 16 септември ще се проведат планирани действия (преходи) без използване на имитационни средства и организиране на палаткови лагери от формированията от Каньона на водопадите до местността Перелик“
• На 15 септември ще има планирана демонстрация с хеликоптер на 24-та Авиационната база – Крумово на полигона в Смолян;
• От 19 до 20 септември ще се проведат планирани действия с имитационни средства, а не с реални боеприпаси в местата извън войсковите райони от с. Момчиловци до хижа „Преспа“ и хижа „Свобода“. Планирана е демонстрация с хеликоптер на 24-та Авиационната база – Крумово.

В международната подготовка Родопи 2023 участие могат да вземат и американски войски, които да пристигнат с хеликоптери и да използват за кацане района на Професионална гимназия по техники и технологии Христо Ботев в гр. Смолян.

За недопускане на инциденти е необходимо гражданите да се съобразяват и да не навлизат в забранените зони!

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура