Стартира информационна кампания за приемане на еврото (ВИДЕО)

05 Sep, 2023

Европейската комисия в България стартира кампанията #ЗаЕврото накратко, която е с подкрепата на Министерството на финансите и Българската народна банка.

Целта е хората да получат максимално практична информация за ползите от присъединяването на страната към еврозоната, както за българската икономика, така и за гражданите и бизнеса.

В следващия един месец на гражданите ще бъдат представени редица информационни видеоклипове, които ще обяснят процеса и неговите етапи при въвеждането на новата официална валута у нас, както и ще се опитат да дадат отговори на най-задаваните въпроси като какво представлява еврозоната и какъв път е изминала България до момента, за да покрие Маастрихтските критерии, какво ще е отражението върху ежедневието на хората, как изглеждат банкнотите и монетите, какво ще стане с кредитите, депозитите, парите в брой, какви стъпки трябва да предприеме бизнесът, за да се адаптира към промяната, как еврото е повлияло на цените в държавите, които са го приели, както и отговори на най-често срещаните митове и легенди.

С разбирането, че кампанията на Представителството на ЕК в България подпомага усилията и работата на българското правителство в един от най-важните му приоритети, а именно пътят към еврозоната, Българската народна банка също ще публикува информационните клипове на своите институционални канали.

Първият клип от поредицата e посветен на еврозоната – паричния съюз на държавите членки на ЕС, приели еврото като своя официална валута.

Всеки анимиран видеоматериал се фокусира върху конкретен аспект от прехода към единната европейска валута – процесът на замяна на лева с евро, отражението върху всекидневието на хората, ползите за икономиката и бизнеса.

Разглеждат се и някои от често срещаните митове и страхове, свързани с общата европейска валута.

Подобни

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

Новини от региона

туризъм

спорт

култура