Община Смолян ще сменя безплатно старите печки на жителите по нов проект

30 Aug, 2023

Община Смолян ще реализира нов проект за подмяна на старите печки на дърва с екологични климатици, камини на пелети и уреди на газ.

Осигуреното финансиране по проекта за подобряване качеството на въздуха е в размер на 20 373 833,94 лева.

Всички заявления, които не бъдат финансирани по настоящият проект, ще имат възможност да участват в бъдещия проект, като през месец октомври 2023 г. се планира да стартира приема на заявление за участие.

Община Смолян е конкретен бенефициент по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16FFPR002-5.001 „За по – чист въздух !“ , по приоритет 5 „Въздух”, който се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Околна среда“ 2021-2027 г.“.

Целта на процедурата е да се допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух (КАВ) чрез намаляване наднормените нива на фини прахови частици (и ФПЧ10) на територията на общини с нарушено качество на въздуха по този показател в периода 2017-2021 г.

От Общината са категорични, че всички желаещи ще получат нови отоплителни уреди в рамките на проекта.

Междувременно Общинската управа планира саниране на десетки блокове за удобство и по-висок жизнен стандарт на гражданите.

Имаме подготвени около 60 блока за саниране, като за Смолян са отредени около 30 млн. лева, заяви кметът Николай Мелемов.

Дотук са санирани десетки сгради и на практика в града няма да останат блокове, които да не са санирани. Хората видяха ефекта и са много активни, посочи Мелемов.

 

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура