Кметът на Неделино: Очакваме президента на откриването на фестивала

22 Aug, 2023

Кметът на Неделино Боян Кехайов Ви кани на 1, 2 и 3 септември да присъствате на XXII Национален Фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие.

Неделинският двуглас е едно уникално певческо пеене, което е обект на много изследвания, посочи Кехайов.

Още през далечната 1954 г. академик Николай Кауфман се опитва да го нотира и да издаде първите трудове, свързани с изследването на Неделинския двуглас, отбеляза кметът.

Именно поради тази причина паркът в центъра на Неделино носи неговото име. Академик Кауфман има издадени множество трудове за Неделинския двуглас и го представя на широката общественост чрез сестри Георгиеви, сестри Чакърови и много други изпълнители.

Много автори искат да изследват това уникално явление. През 2017 г. Неделинският двуглас е обявен за учебна дисциплина в Музикалната академия в Пловдив, както и част от Държавните изпити по народно пеене.

Община Неделино има подписан Меморандум с Великотърновския университет и студенти посещават родопския град с идеята да изследват Неделинския двуглас и да съхранят част от песните, каза Боян Кехайов.

Издадена е и книга, в която са описани по-голямата част от песните, за да може да ги оставим на идните поколеления, сподели кметът Кехайов.

Той подчерта, че експерти от ЮНЕСКО също са изследвали уникалния Неделински двуглас като нематериално-културно наследство с международен характер.

Фестивалът ще бъде под патронажа на Министерството на културата, а на официалното откриване се очаква да присъства и президента на България Румен Радев, обяви кметът на Неделино.

Участие във фестивала са заявили редица фолклорни състави от България, както и 13 международни групи от 12 страни.

Надявам се Неделинският двуглас да бъде акцент на цялата фолклорна програма. През годините сме имали изпълнения на състави, които бяха разучили Неделинския двуглас от далечна Япония, Холандия и Америка, заяви градоначалника на родопския град и добави, че Неделино е богатство на фолклор, отбеляза той.

Елате в Неделино да се насладим на българския фолклор и заедно да отбележим празнина на града. За всички жители и гости е подготвена наситена музикална програмата, прикани кметът Боян Кехайов.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура