При голям интерес премина “Вечерта на Селча” в центъра на Девин

31 Jul, 2023

При голям интерес премина “Вечерта на Селча” с 28 традиционни ястия, обичаи и много песни и кръшни хора в центъра на Девин.

При изключително голям интерес премина и “Вечерта на Селча”, която се проведе в събота вечер на площадното пространство пред Дом на културата в Девин.

Домакините от Народното читалище бяха подготвили изключително интересна и разнообразна програмата, която впечатли десетките туристи, гости и жители на родопския град.

Вечерта започна с представяне на населеното място от председателя на читалището Румяна Буцова, която запозна присъстващите с местоположението и историята на селото.

Последва изпълнения на женската фолклорна група и индивидуални изпълнения на самодейци.

Същевременно започна и демонстрации на правене на кус-кус и обработване на вълна с автентични уреди до направата на прежда за плетене. Показано бе и биенето на масло.

Представена бе и местната народна носия и изложба от картини на художника Ясен Шуров, към когото присъстващите също проявиха голям интерес и желаеха лично да се запознаят с автора на платната.

Кулинарният кът с 28 типични за Селча ястия беше”магнит” за присъстващите.

На изпроводяк, народната певица Миглена Бекриева, която е родена и израснала в Селча изпя няколко хороводни китки и се извиха кръшни хора.

Това бе поредната успешна вечер с наситена програма и преминала при голям интерес и с присъствието на много туристи.

Тематичните събития, целящи представянето на култура, бит, фолклор, минало и настояще на различните населени места от района се организират от Община Девин.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура