Археологическите проучвания на пещера Чая продължават

25 Jul, 2023

Екопътеката Пещерно жилище “Чая” е почти в готовия си вид, маркирано е трасето, оформени са пътеките, поставено е видео наблюдение изградени са кътове за отдих.

Пещерното жилище е осветено и защитено с метална решетка.

През месец август предстои продължаване на археологичните проучвания, като се очакват нови и още по интересни находки, които да обогатят фондовете на Музея на родопския карст, както и знанията ни за най- ранните заселници на територията на Община Чепеларе.

Крайната цел е все по близо, а именно превръщането на жилището в Музей “на живо” представящ начина на живот на нашите предци.

Така Чепеларци и техните гости вече могат да се насладят на една много атрактивна, образователна и интересна екопътеката, която вече посреща първите си туристи за това лято, споделиха от Музея на родопския карст.

Това е факт благодарение на доц. д-р Костадин Кисьов и София Христева ръководещи проучванията на жилището, Община Чепеларе осигурили финансирането на проекта, Стилян Цветков, Васил Учиков, Юри Чолаков, Валери Иванов хвърлили много работа по всички етапи от реализацията на идеята.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура