Екопътека „Старата воденица“ разкрива живописни гледки и вековна история

20 Jul, 2023

Туристическа пътека „Старата воденица“ край Чепеларе разкрива живописни гледки и вековна история сред прохладната Родопа планина.

Екопътеката, която миналото лято посрещна някои от първите си туристи до старата воденица е вече продължена и още по-вдъхновяваща, сподели Община Чепеларе.

Ако пътувате от Пловдив, маршрутът Ви ще започне в началото на Чепеларе, на моста преди Фабриката за ски, при старите рибарници и ресторант „Рибката“.

Табелите ще ви преведат през „Пътят на водата“ при вековната воденица до Римски мост по поречието на река Чепеларска, което отнема 1 ч. и 20 мин. в посока (3,6 км).

Новата екопътека всъщност е добре забравена стара, понеже по поречието на река Чепеларска е кипял живот. Доказателство за това са двете мелници и римския мост!

Скоро предстои екопътеката да бъде продължена с още около 2 км след Римския мост до центъра на село Богутево, а също и да бъде маркиран кратък подход към нея от главния път до табелата за с. Зорница.

При по-запазената вековната мелница с автентичния си интериор и архитектура са снимани няколко емблематични български филми с историческа стойност: „Време разделно“, „Капитан Петко войвода“ и „Записки по българските въстания“.

Пред нея са извадени и могат да се видят воденичните камъни, а през почти цялата горска пътека, , можете да видите пътят, по койте се е движила водата. Каналът е укрепен със запазени и до днес каменни зидове.

Туристическата пътека е много добре маркирана с информационни и указателни табели, облагородена е с дървени мостчета, а от тази година и с въжен мост.

Приятна е за разходка с ниска степен на трудност и е подходяща е за деца – укрепена и облагородена, до толкова, че да бъде усетена нейната вековна история и красота.

Финансирането на пътеката е извършено от Община Чепеларе и Туристически информационен център гр. Чепеларе.

Инициативата е на Марчо Паунов от Алпийски тролей „Зип лайн – Чепеларе“, към него се присъединяват ученици от ПГ по СГСТ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, младежи от „Младежки център –Чепеларе“ и други доброволци включили се в облагородяването на пътеката с труд и/или финансови средства.

Заедно чепеларци разкриват една забравена история сред живописната Родопа планина.

Нека опазим природата чиста и заедно продължим да съграждаме!

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура