Над 300 хиляди българи са посетили Роженския събор

18 Jul, 2023

Над 300 000 българи от цял свят събраха откриването на монумента на  българското знаме – Пилон „Рожен“ и Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023, обявиха организаторите.

В дните от 13 до 16 юли Роженските поляни се превърнаха в събирателна точка на народния бит, традиции, фолклор и чистия патриотизъм.

Рожен обедини българи от страната и пръснати по цял свят, които тачат родовата памет и пазят духовното наследство на нашите предци.  Всички те почетоха  българското знаме, което от вечерта на 13 юли се извисява на 111 метра височина в Родопите.

Откриването на монумента на българското знаме бе с вълнуваща церемония, на която звучаха най-обичаните песни и стихове за България.

Пилонът с националния флаг бе издигнат по повод 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Общобългарският празник продължи и следващите три дни с „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023. Събитието, по традиция, съчета етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Изданието отбеляза 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация. Съборът бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

В трите ди от 14 до 16 юли на Роженските поляни имаше изложение на занаяти, исторически и етно възстановки, мобилна музейната експозиция, специализирани изложения на  различни видове животни, фермерски пазар с млечни и месни храни,  конни атракции, кулинарни демонстрации, народни веселби,  хоротеки  и много забавления за децата.

Над 7000 изпълнители се изявиха в откриващата церемония, фолклорния конкурс на четири сцени, конкурса за автентична народна носия и грандиозните вечерни концерти.

По време на събитията бе създадена отлична организация на пътния трафик и обществения транспорт, бяха избегнати задръствания и нарушения на обществения ред.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура