БТА и Роженската обсерватория ще си партнират

17 Jul, 2023

Генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев и директорът на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория (НАО) Рожен проф. Евгени Семков сключиха споразумение за партньорство между двете институции.

Документът беше подписан в Националната астрономическа обсерватория в последния ден от Роженския събор, предаде БТА.

БТА системно ще представя работата на института и двете му обсерватории – на Рожен и в Белоградчик, защото трябва по-добро популяризиране на българската астрономия и астрофизика, която, по думите на проф. Семков, е “не само на световно ниво, но тя има своите световни учени, които работят в най-добрите университети в света”, посочи Кирил Вълчев.

Съгласно подписания договор, Институтът по астрономия с НАО “Рожен” ще предоставят системно на рубриката за знание и култура “ЛИК” на БТА за публикуване на български и английски език материали с уредени авторски права на научните текстове, снимки и видео, които ще могат да използват всички медии в България и по света.

БТА ще бъде медиен партньор на събития, проекти и инициативи на института, като ще подпомага популяризирането им. Агенцията редовно ще разпространява информация за публикации на български астрономи в престижни научни издания, допълни генералният директор на БТА.

Доста години водим много сериозна битка, за да убедим управляващите, че има смисъл да инвестират в научната инфраструктура, посочи проф. Евгени Семков.

Според него за последните 5-6 години това вече се е случило, имайки предвид открития на 1 юли нов роботизиран телескоп с 1,5-метрово огледало.

Директорът на Института по астрономия подчерта, че през това лято се наблюдава много голям интерес от посетители и туристи към НАО „Рожен“.

Откритата през 1981 г. Национална астрономическа обсерватория „Рожен“, на надморска височина 1750 м, е най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров.

На 1 юли 2023 г. в обсерваторията “Рожен” официално бе открит първият роботизиран телескоп в Югоизточна Европа в присъствието на премиера акад. Николай Денков, министъра на образованието проф. Галин Цоков, председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Подобни

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

Новини от региона

туризъм

спорт

култура