По предложение на кмета на Доспат се инициират промени в Закона за горите

14 Jul, 2023

По предложение на кмета на Община Доспат инж. Елин Радев народни представители инициираха промени в Закона за горите, с които се увеличават количествата дърва за огрев за населението.

Очаква се поправките в Закона за горите да минат на първо четене, съобщи Община Доспат.

След проведените стачни действия на жителите от общ. Доспат по повод недостатъчните количества дърва за огрев за населението, които бяха подкрепени от кмета на община Доспат инж. Елин Радев, както и от кметовете на всички населени места в Общината, инж. Радев проведе редица разговори с народните представители от коалицията ГЕРБ-СДС д-р Красимир Събев, народен представител от 22 МИР Смолян и Десислава Танева, председател на комисията по земеделие.

На разговорите бяха обсъдени възникналите проблеми за населението при снабдяването им с дърва за огрев и бяха постигнати договорки да се предприемат действия по промени в законодателството, които да облекчат възникналото напрежение сред населението.

Постигната беше договорка, отпусканите количества дърва за огрев да се увеличат от 10 на 15 куб. м., като думата пространствени бъде премахната.

Също така, да се допълни Закона за горите (ЗГ), като се предвиди възможност заявления за дърва за огрев да се подават и извън сроковете по чл. 111 от ЗГ, тъй като част от населението работи сезонна работа в други населени места или други държави, и няма възможност да се побере в сегашните срокове.

Беше постигната и още една договорка, удостоверения за работа с моторни триони да не се изискват, когато добивът на дърва се извършва самостоятелно от физически лица в собствените им гори и когато добивът се извършва от физически лица, закупили стояща дървесина на корен за лична употреба от държавни или общински гори без право на продажба.

Кметът на община Доспат инж. Елин Радев изказва специална благодарност на д-р Красимир Събев и председателката на комисията по земеделие г-жа Десислава Танева, народни представители от Коалиция ГЕРБ-СДС, за предприетите мерки в подкрепа на нашето население.

Благодарение на подетата инициатива и указаната подкрепа, от така предложените мерки ще се възползва не само населението на нашата община, а и всички жители на страната, отопляващите се на дърва през зимния отоплителен сезон.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура