Кметът Хаджиев: Чепеларе и околните села стават все по-предпочитана дестинация

14 Jul, 2023

В интервю за вестник “24 часа” кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев потвърди, че отново ще поиска доверието на хората и ще се кандидатира за втори управленски мандат.

“Екипът ни работи успешно. Като бивш спортист, бих казал, че са важни реалните и видимите резултати – направените улици, спортни съоръжения, новото в туристическия сектор, грижата за децата и възрастните, съвместната работа с образователните и културните институции”, сподели Хаджиев.

Усилията ни са насочени към развитието на община Чепеларе и утвърждаването като спокойно и предпочитано място за живот и туризъм, с грижа за най-ценното – хората.

„Стремежът ни е жителите да имат самочувствие, че живеят тук, а тези, които са напуснали населените места от община Чепеларе – да имат желание, условия и възможности за работа или инвестиции в собствен бизнес, които да ги накарат да се върнат!”, коментира кметът.

По данни на единната система за туристическа информация общо за 4-те месеца от януари в общината, включително и Пампорово има 210 хил. нощувки, с близо 40 хил. повече спрямо 2022.

Много от факторите, които влияят на туризма, бяха в наша полза – подобрената инфраструктура в Пампорово и Чепеларе, завръщането на традиционните пазари, които във време на криза отсъстваха, увеличен поток от румънски, турски и гръцки туристи и други, отбеляза Хаджиев.

Чепеларе и околните села стават все по-предпочитана дестинация за селски и екотуризъм.

Продължаваме работа по екопътеките – “Старата воденица”, пещерно обиталище “Чая” и планински велотрасета, което е предпоставка за успешен летен сезон, подчерта кметът.

Новооткритият телескоп в обсерватория Рожен също ще допринесе за увеличение на ученически групи, които, надявам се, ще посещават и музеите в Чепеларе.

През септември общината е домакин на 10-ия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Темата ще бъде климатолечението и здравният туризъм – това е голям позитив на региона ни. Работим активно и в направление събитиен туризъм.

Дълги и тежки процедури попречиха да се реализира проектът ни за многоетажен паркинг в Пампорово, но с разрешение на МС успяхме да пренасочим пари за него в други обекти в община Чепеларе, поясни Боран Хаджиев.

Общината е направила всичко необходимо да има обходен път. Предвид предстоящото откриване на ГКПП Рудозем проблемът ще се изостри повече.

Поставил съм въпроса пред всички институции. Необходими са ни около 380 хил. лева и се надявам да бъдат осигурени от АПИ, заяви чепеларският кмет.

Работим по проект към спортното министерство за реновиране на площадката за тенис и многофункционална площадка за баскетбол, волейбол и други спортове.

Тя ще е готова през септември. Ще има многослойно гумено акрилно покритие, което е подходящо за планински райони като нашия.

С това съоръжение ще привлечем спортисти за подготовка. С намерение сме да правим и турнири.

1100 метра надморска височина, на която е Чепеларе, се счита за най-подходяща за подготовка на спортисти.

Идеята ни е да създадем условия за подготовка и за други видове спорт освен за зимните.

Продължаваме да инвестираме в детския снежен парк “Дьортьовото”.

Ще купим още звена, за да стане ски пътеката от 30 на 60 метра и да подобрим условията около самия център. Открихме го тази зима и имаше добър ефект за децата.

Готов е и проектът за стрелбище за биатлон в Чепеларе и до средата на този месец ще го внесем за финансиране.

То ще е върху общински имот от 16 дка. Към него ще има полигон и за стрелба с късоцевно оръжие, на което ще бъдат провеждани и турнири.

Радостно е, че през предстоящия зимен сезон 2023/2024 Пампорово ще е домакин на кръг от Световната купа по сноуборд. Радо Янков, Петър Гергьовски и по-младите им последователи го заслужават.

Това ще и един изключителен спортен празник за България, увери кметът Хаджиев.

 

 

Снимки: Интернет

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура