Планират нов лифт да свързва Смолянските езера и Пампорово

13 Jul, 2023

Заедно с Пампорово АД ще участваме по плана за нов модерен лифт, който да свързва Смолянските езера с връх Снежанка и курорта.

Това обяви кметът на Община Смолян Николай Мелемов в интервю за вестник „24 часа”.

По думите на кмета това ще даде мощен тласък на туризма по един бърз и екологичен начин.

Работим и по проекта за откриване на ски писта за деца над градския стадион. Идеята не е общината да формира печалба, а децата да се научат да карат ски, заяви Мелемов.

В близост има водоизточник, необходим за изкуствен сняг. Предвидени са ски влек, оръдия за изкуствен сняг, както и ледена пързалка.

Пистата ще е с около 150 метра дължина, поясни градоначалникът.

Той посочи, че е започнала и подмяната на уличното осветление с монтаж на над 3 хиляди LED лампи на мястото на досегашните натриеви и луминесцентни, което ще осигури над 30% по-добри показатели за ефективност и нов 10-годишен експлоатационен цикъл.

Предстои да тръгне и проект, с който изгорялото училище в стария център на града да се превърне в младежки център, увери кмета на Смолян.

Аз и екипът ми имаме самочувствието да поискаме отново доверието на хората. Задълженията на общината бяха 26 млн. лева, сега са под 5 млн.

Нямаме лихвени кредити и тежести за бъдещите поколения. Оставяме в прекрасно състояние училищната база, детските градини, в отлично състояние са и спортните обекти.

Смолян е едно от прекрасните места за живеене, особено за младите хора. Има и по-богати градове, но нямат спокойствието, красивата природа и най-ниската престъпност в страната, допълни Мелемов.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура