Роженската обсерватория се сдоби с най-модерния телескоп на Балканите

01 Jul, 2023

Официално откриха новия модерен телескоп към Роженската обсерватория.

Стойността на новата придобивка е близо 3,5 млн. лева.

През последните години българската държава влага все повече национални  средства в изграждането на научна инфраструктура и закупуването на оборудване за модерни лаборатории.

„Във всички основни области бяха инвестирани средства както чрез Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, така и чрез Националната пътна карта за научна инфраструктура.“

Това заяви премиерът акад. Николай Денков, след като откри новия роботизиран телескоп в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ към Института по астрономия на Българската академия на науките.

Инфраструктурата е изградена като част от консорциума Регионален астрономически център за изследвания и образование (РАЦИО), включен в координираната от Министерството на образованието и науката Национална пътна карта за научна инфраструктура още през 2010 г. В РАЦИО до момента са вложени близо 7 млн. лева.

Откритият телескоп е сред най-добрите в Югоизточната част на Европа. Неговите възможности ще позволят на българските астрономи да участват в международни изследвания на небесните тела.

Акад. Денков подчерта силните традиции на българската астрономия и високия авторитет на българските учени в тази област в света. „Затова школата ни заслужава това модерно съоръжение, закупено с държавни средства“, посочи премиерът.

Успоредно с апаратурата науката има нужда и от по-добри условия за учените, особено на младите, каза още министър-председателят. За целта трябва да бъде увеличено финансирането за наука, включително за заплати на изследователите.  Необходимо е да се създаде също система за кариерно развитие на младите учени, която да ги мотивира и оценява, когато постигат резултати.

„Тези две задачи трябва да се изпълнят заедно, иначе няма да си свършим работата“, заяви акад. Денков.

Според премиера България има много изследователи, посветени на науката и с добри научни постижения. Обществото обаче има нужда от повече информация за смисъла от тяхната работа и ефекта ѝ за подобряване на живота на всички. Освен това науката трябва да бъде в основата на управленските решения

„Сложни структури като държава, област, община трябва да се управляват на базата на истински научни данни. Сложните проблеми на хората изискват научен подход, който почти винаги комбинира различни научни знания. Трябва да разберем, че науката ни е необходима, за да живеем по-добре. Тогава ще ценим повече и труда на учените“, обясни министър-председателят.

В откриването на новия роботизиран телескоп се включиха също министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и директорът на НАО „Рожен“ проф. Евгени Семков, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, както и областният управител Стефан Сабрутев.

Гостите се насладиха на изпълненията на младата народна певица и цигуларка Диана Чаушева.

Новият 1,5-м телескоп на Роженската обсерватория е последен писък на техниката. 

Специално за него е построена и нова наблюдателна кула.

Модерното съоръжение влиза в действие 42 г. след откриването на обсерваторията.

Телескопът „AZ 1500”, с 1.5-м огледало, f/6, е изработен от австрийската фирма „ASA Astrosysteme GmbH“ по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН.

Наблюденията на новото съоръжение ще се осъществяват в напълно автоматизиран режим, без да се налага присъствието на оператор.

Оптичната система на телескопа се състои от три огледала с много прецизна компютърна система за насочване, която изключва отклоненията и необходимостта от допълнителни корекции.

Най-големият от четирите съществуващи в обсерваторията телескопи – този с 2-м огледало, е монтиран в НАО Рожен в края на 1979 година.

Официалното откриване на обсерваторията – най-голямата еднократна инвестиция в научна инфраструктура в България, е на 13 март 1981 г.

НАО Рожен разполага и с други три телескопа: 50/70-см Шмит, 60-см Касегрен и 30-см телескоп MEADE за изследвания на Слънцето.

В процес на изграждане е първата в Югоизточна Европа българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR, която се очаква да заработи през 2025 г.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура