Учениците от 7 и 10 клас в област Смолян с блестящо представяне на матурите

28 Jun, 2023

Седмокласници и десетокласници подобряват резултатите си на националното външно оценяване по български език и литература, обяви МОН

Средният резултат за 7 клас от област Смолян е 60.35 точки по БЕЛ, което ги нарежда на второ място в цяла България.

По математика средния резултат за смолянските ученици е 28.1 точки и 4-то място в страната.

Резултатите можете да видите ТУК.

По български език и литература седмокласниците се справят успешно със задачите с избираем отговор.  Умеят да намират и извличат информация от текст.

Над 75% от седмокласниците не се затрудняват при определянето на синоними и антоними. Две от задачите с избираем отговор са затруднили учениците: определяне вида на употребено в изречение местоимение и определянето на вида на изречение по състав.

При задачите със свободен отговор най-трудна се е оказала 25. задача. През тази година учениците трябваше да разтълкуват внушенията на стихове от одата „Опълченците на Шипка“ – близо 2/3 от седмокласниците са се затруднили да разтълкуват смисъла на посочените стихове.

По математика около 37% от седмокласниците умеят да разграничават простите числа в дадена редица от числа, почти 2/3 от учениците се затрудняват да прилагат свойствата на пропорциите.

Почти 40% от седмокласниците демонстрират познания за елементите и свойствата на валчестите тела и се справят успешно с намиране обем на конус. Учениците се затрудняват при определянето и записването на координатите на симетрична на дадена точка в правоъгълна координатна система.

Проблеми има и при разчитането, използването и интерпретирането на данни, представени с текст или диаграма, както и при съставянето на математически модел на реални житейски ситуации и преобразуването му с математически методи и алгоритми.

При десетокласниците от Смолянска област средният резултат по български език и литература е 61,20 точки. Така те се нареждат на 2-ро място след София.

Учениците се справят по-успешно със задачите с избираем отговор – 4120 ученици са постигнали максимален брой точки на тези задачи. Значително по-трудни са задачите със свободен отговор. Задачата за създаване на резюме е сред онези, които определено в най-голяма степен са предизвикали затруднения.

По математика десетокласниците по-успешно се справят със задачите с избираем отговор, изискващи прилагането на заучени алгоритми, модели, процедури в познати типични ситуации. Те се затрудняват при решаването на задачи с разширен свободен отговор и при извличане на информация от източник – текст, чертеж, графика или диаграма.

Всеки ученик може да се запознае с оценената си изпитна работа на 29, 30 юни и 3 юли 2023 г. Информация за мястото и времето ще да бъде публикувана на сайта на съответното РУО.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура