Стотици на хоро в центъра на Девин по време на фолклорен фестивал

24 Jun, 2023

350 души от 12 състава от цялата страна се хванаха на хоро в центъра на Девин. Участниците в VII-то издание на Фолклорния фестивал “Девин денс фест” показаха своите умения по време на фолклорното събитие, провело се на площадa “Игор Юруков”. Мероприятието бе открито от кметът на Община Девин, Здравко Иванов.

“За мен е истинска чест да Ви приветствам с добре дошли в нашия град, в който поколенията си предават традициите и фолклора от незапомнени времена. Град пазещ историята и тачещ песните и танците на Родопа планина. За радост, днес в Девин си дават среща танцови групи от различни фолклорни области.

Пожелавам на всички Вас, крепко здраве и да продължавате да поддържате “пламъка” на българския фолклор и танци”, заяви в словото си градоначалникът на Девин. Иванов не пропусна да поздрави и именниците.

Във фестивала участваха танцьори от София, Монтана, Кърджали, Пирдоп, Асеновград, Лъки и региона.

Мероприятието стартира с дефиле в което участие взеха гайдари от Девин и съставите-участници.

Фестивала нямаше състезателен характер, като всички участници получиха грамоти и подаръци от домакините.

Официалната програма включва още открит урок с професор Николай Цветков, преподавател в ЮЗУ “Неофит Рилски”- Благоевград.

В неделя, 25 юни от 10:00 ч. също ще се състои открит урок по балкански танци. Той ще бъде воден от Мариана Паунова, която е от Девин, но от 25 години живее и работи в Бразилия. Там Паунова има танцова школа и преподава български и балкански фолклор.

Организатори на проявата са “Девин денс клуб” към Народно читалище “Родопска просвета 1923” и Община Девин.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура