Смолян е сред допустимите общини за интегрирано градско развитие

16 Jun, 2023

Смолян е една от 40-те български общини, които са допустими по Приоритет 2 на Програма “Развитие на регионите” през новия програмен период на ЕС 2021 – 2027 година.

Бюджетът, който предстои да бъде разпеределен за интергрирано градско развитие, е 2,507 милиарда лева.

Това съобщи на конференцията “Европа в България: Общо бъдеще” в Смолян управителят на Областния информационен център (ОИЦ) Цветанка Генчева. Дискусията се състои по проект на БТА, изпълняван с подкрепата на Европейската комисия.

Генчева посочи, че подходът за реализирането на интергираните териториални инвестиции ще бъде отдолу – нагоре.

Процесът на осъществяването ще се контролира от регионални съвети. Основната цел са устойчиви региони и заличаване на регионалните диспропорции, а специфичните – преодоляване на негативните демографски тенденции и увеличаване на икономическия растеж.

Допустимите дейности ще бъдат свързани с мерки за повишаване на икономическата и енергийна ефективности, устойчива мобилност, пътна и зелена градска инфраструктура, както и образователна инфраструктура, предаде БТА.

Управителят на ОИЦ разясни подробно и стъпките при реализацията на интегрирани териториални инвестиции, както и ключовите изисквания при кандидатстване.

Генчева припомни приоритетите в политиките на ЕС през следващия програмен период – по-интелигентна, по-зелена, по-добре свързана, по-социална Европа и Европа по-близо до гражданите.

Тя се спря детайлно и на десетте програми, които ще се изпълняват през новия програмен период. Един от акцентите, важни за Смолян, е Програма “Образование”, където има предвидени близо 2 милиарда лева, подчерта Генчева.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура