Отличиха трима със званието „Почетен гражданин на Чепеларе”

23 May, 2023

По време на тържествена сесия на Общински съвет Чепеларе бяха отличени трима почетни граждани на Община Чепеларе.

На 28.04.2023г. в деловодството на Общински съвет – Чепеларе и Община Чепеларе е постъпило предложение от Стоян Василев Андреев – Общински съветник в Общински съвет – Чепеларе, относно присъждане посмъртно на званието ,,ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ’’ на Атанас Василев Пепеланов за изключителни заслуги и принос в областта на обществения живот, стопанската дейност и други области свързани с развитието на гр. Чепеларе.

На 18.04.2023г. в деловодството на Общински съвет – Чепеларе и Община Чепеларе е постъпило предложение от Стефан Захариев Згуров и други граждани, в което мотивирано предлагат да бъде удостоен с награда „Почетен гражданин на Община Чепеларе“ г-н Васил Георгиев Милчев – професионален треньор в дисциплината „Алпийски сноуборд“.

На 03.05.2023г. в деловодството на Общински съвет – Чепеларе и Община Чепеларе е постъпило предложение от Български съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) – Национално продуктово туристическо сдружение; членове на Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и търговците (СХРТ) – град Чепеларе, Руслан Тодоров Йорданов – собственик на Национална информационна агенция Bgtourism и сп. Destinations – ultimate guide for your holiday и Антон Димитров Анастасов – собственик на хотел „Камелия“ в к.к. Пампорово и член на БСБСПА, в което мотивирано предлагат да бъде удостоена с награда „Почетен гражданин на Община Чепеларе“ д-р Сийка Анастасова Кацарова.

След изчитане на изготвените доклади по внесените предложения от Слава Пепеланова – председател на Общински съвет Чепеларе се премина към гласуване и предложенията бяха приети.

„Атанас Пепеланов се откроява с реални на практика извършени дела. С целия си безкористен живот и човешко достойнство той защитава каузата Чепеларе. Паметта за него ни е нужна сега, защото без минало няма бъдеще. Делото и животът на такива родопчани като Атанас Пепеланов ще бъдат пример и упование за Доброто, за да ни има, за да бъде България“ бяха малка част от думите на председателя на Общински съвет Чепеларе по повод званието, присъдено посмъртно на Атанас Пепеланов.

Трогателни думи за него изказа и дъщеря му Огняна Фолгрубер, която заедно със сестра си Розалина Пепеланова получиха почетното звание на баща си.

По повод отличаването на Васил Милчев със званието „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ’’, г-жа Слава Пепеланова – сподели: „В продължение на вече двадесет и пет години, Васил Милчев обучава, подготвя, изгражда и шлифова много успешни и елитни състезатели, създавайки сноуборд школа в гр. Чепеларе, която успешно е положила и полага основите на развитието и на сноуборд общество в общината ни.

В момента клуба по сноуборд в гр. Чепеларе е най-многобройния клуб в България, като Васил Милчев обучава вече трето поколение сноубордисти.

Многобройните успехи на неговите възпитаници поставят гр. Чепеларе на достойно място в картата на световната сцена на алпийския сноуборд. Сред успехите на възпитаниците на Васил Милчев са десетки завоювани републикански и световни титли при мъже, жени, юноши и девойки. Носители на купа „България” при мъже и жени и купа „Надежда” при деца.

Не са малко успехите и на международната сцена, сред които има: световен шампион за деца – Радослав Янков; носители на златен и сребърен медал от Младежки олимпийски фестивал – Радослав Янков и Петър Гергьовски; световни шампиони при юноши – Радослав Янков и Петър Гергьовски; носител на голям кристален глобус в паралелните дисциплини и участник в три Олимпиади: Сочи – 2014 г., Пьонг Чанг -2018 г. и Пекин – 2022 г. – Радослав Янков, а при жените- Теодора Пенчева – участник в олимпиадата в Пекин – 2022 г.“

В негова подкрепа се изказаха неговият възпитаник и гордостта на България – Радослав Янков, както и г-н Стефан Згуров- вносител на предложението.

„Приносът на д-р Сийка Кацарова за развитието на българския туризъм е безспорен. През последните повече от 15 години тя е свързана със здравния туризъм, с развитието на балнео и СПА туризма у нас и позиционирането на Чепеларе и България на международния пазар.

Чепеларе е малък и красив град, който в съвременната си история е дал на България и на света големи личности в различни области като спорт, култура, туризъм и др. Д-р Сийка Кацарова има значим принос за развитието и утвърждаването на авторитета на дестинация Чепеларе.

Нейната отдаденост относно налагането на имиджа на България като дестинация за целогодишен и качествен здравен туризъм е пример за целенасочена и последователна политика, за развитието на двустранните отношения между България и Германия в областта на туризма“ – сподели пред присъстващите Председателят на Общински съвет Чепеларе за д-р Сийка Кацарова.

В нейна подкрепа се изказа Съби Маданков – председател на СХРТ гр. Чепеларе като вносител на предложението и няколко от присъстващите в залата граждани.

С връчването на почетните отличия и пожелания за здраве завърши емоционалното тържествено заседание на Общински съвет Чепеларе.

 

Снимки: Facebook

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура