Кметът на Рудозем: Индексацията е необходима за приключването на много проекти

23 May, 2023

Индексацията е необходима за приключване на проекти не само с европейско, но и с национално финансиране. Това заяви кметът на Община Рудозем д-р Румен Пехливанов в специалното интервю пред вестник “Строител”.

В Смолян се проведе работна среща между местната власт от региона, ръководството на Камарата на строителите в България и ОП на КСБ – Смолян, в която Вие взехте активно участие. Какви са Вашите впечатления от събитието и полезно ли бе то за Вас? Кои бяха основните теми, които засегнахте?

Срещата беше полезна, защото станаха ясни основните проблеми, пред които са изправени местните власти и общините, и най-важният от тях е свързан с индексацията на цените в строителството. Бяха приети едни изменения в ЗОП и Методика, която по същество не работи, понеже някой трябва да осигури средства за прилагането й.

Аз изразих мнение, че индексацията е необходима за приключването на много проекти не само с европейско, но и с национално финансиране.

Основният проблем остава неразбирането от страна на финансиращите институции, че ние, местните власти и областните управи, нямаме средства за индексация. Може би са необходими много целенасочени действия, за да се съберат примери от други страни.

Представеният опит на Румъния може да е много полезен и за нас. Важно е да може най-накрая нещата да станат ясни и прогнозируеми, да се знае, че когато се правят обществени поръчки, са ценообразувани по нормален начин, да не се търси възлагане при най-ниски цени, защото най-ниската цена не означава най-доброто качество, а точно обратното.

Един от най-сериозните проблеми пред строителния сектор е липсата на реално прилагане на Методиката за индексация на договорите в строителството. Ще бъде ли полезно за кметовете да се приемат общи указания за прилагането на Методиката? При Вас има ли обекти, които може да не бъдат завършени заради липса на индексация?

При нас има няколко обекта, които са стартирани, но без индексация няма да може да бъдат завършени. Те са основно с сферата на ВиК инфраструктурата – водопроводи, канализация. Единни указания биха били полезни, въпреки че аз считам, че и в момента Методиката е ясно написана и прилагането на различни подходи за мен буди недоумение.

Формулата е толкова ясна, че не виждам поле за тълкуване. Но различните Управляващи органи на програмите започнаха да правят свой почит. Аз например не виждам място за тълкуване на процента, с който да се индексират проектите.

Императивно е записано в Методиката, коефициентите са ясни, те се взимат, налагат се по формулата и се получава необходимият размер на индексацията. В момента гледам, че по разни проекти ще има 15% -18%.

Ако са започнали 2021 г., към днешна дата индексацията трябва да е над 40%. Да не говорим, че и по ЗОП няма лимитиране на процента на промяна – има ограничение до 50%. Методиката е проста математическа формула, просто трябва да се прилага.

Какво включва инвестиционната програма на Рудозем за 2023 г.? Притеснява ли Ви липсата на приет държавен бюджет?

Не ме притеснява, тъй като ние не планираме инвестиции с капиталова субсидия за тази година. Решихме със субсидията от държавата да покрием един заем от Министерството на финансите (МФ), за да разплатим стари просрочени задължения.

В същото време пандемията и инфлацията ни увеличиха разходите, а приходите не са се променили. В цялата тази ситуация МФ иска около 12% лихва от общината за този заем, който ни дадоха.

Това е като да дадеш на детето си пари назаем и да му вземеш 12% лихва, такава е ситуацията в момента в държавата. Затова тази година ще разчитаме само на собствени приходи – от продажба на общинска собственост, от различни проекти, които сме спечелили. Ще довършваме обекти и евентуално ще започнем проекти с финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Като, разбира се, сме наясно, че ако сега бъдем одобрени по тези две програми, проектите ще стартират след 6 месеца най-рано.

Казахте НПВУ и ПРСР. Какви са проектите, с които кандидатствате?

Кандидатствахме по НПВУ за подобряване на енергийната ефективност в читалища, културни институции, спортна инфраструктура, но не успяхме да кандидатстваме за енергийно обновяване на административните сгради. Това е засега.

Имаме подадени проекти по ПРСР, както и за финансиране към Междуведомствената комисия за възстановяване на щети от природни бедствия. Но те не се финансират навреме.

Например имаме проект, подаден за финансиране през 2018 г. за аварийно възстановяване на улица и прекъснат водопровод. Фирмата го изпълни аварийно, но до момента нямаме средства да се разплатим.

В края на тази година предстоят местни избори. Като цяло какъв беше за Вас в професионален план мандат 2019-2023 г.?

Оценката за политиците я дават хората на изборите. В края на годината ще разберем. Моята оценка се базира на обективни критерии. Аз и трите пъти, когато се явявах на избори, направих брошура, в която описвам какво смятам да правя през мандата. В края на всеки мандат сядам и отмятам какво съм изпълнил.

Към момента 90% от това, което съм обещал да свърша в този мандат, е свършено. Има и още няколко месеца до края на мандата. Същевременно са свършени и много други неща, които не сме обещавали.

Считам, че с екипа на община Рудозем се справихме с работата, която ни възложиха избирателите на последните избори.

Получавате ли в. „Строител“, четете ли го и какво е мнението Ви за изданието?

Аз и друг път на публични места съм заявявал, че за мен в. „Строител“ е най-сериозният професионален вестник, печатна медия, която винаги отразява и другата гледна точка. Защото медиите в България имат една характерна особеност да отразяват само „вярната“ гледна точка. За съжаление не се намираме в най-добрата медийна среда.

И „Строител“ е един от малкото светли лъчи в тъмнината на българското медийно пространство. Вестникът си заслужава да се чете, аз лично го чета. Мнението ми за в. „Строител“ е, че това е най-добрата медия като обективен начин на отразяване на фактите.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура