Златоградчанин се представи силно в престижно състезание по колоездене

18 May, 2023

Златоградчанинът Делчо Дедьов се класира на 4 място в атрактивното състезание по планинско колоездене Epic Enduro Blagoevgrad, което даде началото на Ендуро сезон 2023 в България, обяви Община Златоград.

Ендуро е една сравнително нова дисциплина в планинското колоездене и представлява комбинация от спускане на етапи, като велосипедистите се състезават за най-добро общо сумарно време от всички етапи.

Името на дисциплината подсказва висока издръжливост, тъй като придвижването между етапите става на собствен ход и е за любителите, най-вече, на високия адреналин.

Делчо Дедьов е председател на златоградския колоездачен клуб „Фрии Уииел Проджект“, чиято цел е да развие колоездачния спорт с фокус върху планинското колоездене. Той е един от състезателите с много добри резултати през последните сезони на българските Ендуро серии.

През сезон 2021 завършва четвърта позиция в генералното класиране за страната, като само 30 точки го делят от третото място. В регионалните кръгове на шампионата е сребърен и бронзов медалист. За сезон 2022 е шампион на България с клуба,  който представлява при отборното класиране.

Планинското колоездене все още прохожда в България като спортна дисциплина. Повечето трасета в страната ни са натурални горски пътеки, които с малко помощ, от страна на любителите на този спорт, могат да се превърнат в атрактивни маршрути на различните категории на планинското колоездене.

Амбицията на златоградския клуб да популяризира този спорт, както и да направи състезание, още през следващата година, и на територията на общината ни, бе приветствана от кмета на Община Златоград. Вчера бе проведена среща, на която се постави началото на организирането на едно планинско колоездене Ендуро и едно Крос Кънтри (XCM) в Златоград.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура