Стартира записването за палатковия лагер на Роженския събор

16 May, 2023

Започна приема на заявки за терени в палатковия лагер на „Рожен“- Събор на народното творчество и животновъдство 2023.

Лагерът ще е за 2500 палатки, разделен на сектори, включително и зона за каравани и кемпери. В него ще има осветление, охрана, мобилни санитарни възли, а за автомобилите ще са обособени специални паркинги.

В района ще е забранено паленето на открити огньове, с изключение на барбекюта.

Запазването на място в лагера става след подаване на заявка  на електронен адрес: camp@rozhen.bg до 1 юли, включително.

За по-добрата организация и удобство настаняването в палатковия лагер  ще започне от сутринта на 13 юли.

Допълнителна информация и начините на плащане могат да се намерят в секция „Новини“ на сайта на събитието http://www.rozhen.bg/bg/, както и на телефон 0884350225.

„Рожен“ 2023, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

14 до 16 юли на 4 сцени ще се проведе национален фолклорен конкурс. През трите дни ще има музейни експозиции, изложение на занаяти, исторически  етно възстановки. В специализирани изложения посетителите ще видят  различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване.

В програмата на събитието са включени конни атракции, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Ден преди началото на събора, на 13 юли, на Роженските поляни ще бъде открит новият Паметник на Обединението – 111-метровия пилон „Рожен“ , на който ще се извиси българското национално знаме.

Официалната церемония ще е грандиозен спектакъл с 1000 участника, шоу-заря и ще бъде последван от концерт на примата на българската музика Лили Иванова.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура