Девин събира отбори от 17 държави на Световно първенство по риболов

11 May, 2023

Национални отбори от 17 страни ще вземат участие в 20-то Световно състезание по лов на риба на хищници, което ще се организира през уикенда в родопския град Девин.

Организаторите са Българската федерация по риболовни спортове, Съюзът на ловците и рибарите и Община Девин.

Шампионатът се открива на 11 май на централния площад в града. Състезанията ще бъдат на река Въча в региона на село Михалково. За да кълве като за международно, секторът ще бъде зарибен с един звук балканска пъстърва.

Националният тим на България беше образуван след квалификации сред най-елитните ни състезатели.

В състава са капитанът на нашите и пети в международната класация Георги Гетов от КСР „Михалково“, седмият Тодор Костадинов от старозагорския „Фиш24“, Люси Дремалов и Петър Лаков от столичния „ Фишинг Зоун “ и Стефан Йорданов от „МФ Такъл“ (Пловдив).

Треньорският екип включва асовете на родопската риболовна школа Любомир Бояджиев и Евгений Бон, както и младият експерт Боян Ярков, осведомят от Българската федерация по риболовни спортове.

Състезанията в тази дисциплинираност са доста зрелищни, защото рибарите се движат непрестанно по реката в опитите си да уловят пъстървите.

Самите риби са доста борбени и постоянно съумяват да се откачат, защото куките са без контри. По правилник се лови единствено с изкуствени примамки, а хванатите риби се пускат назад във водата.

Девин бе хазаин на същия шампионат през 2021 година, когато бяха счупени всички типове върхове.

Състезателите тогава уловиха общо 5984 пъстърви, а чехът Михал Чепелак направи смайващо достижение – 57 хванати риби единствено за един рунд от 45 минути.

Сега измежду любимците за място в тройката са международните първенци от Италия, както и Украйна, Чехия, Словакия и Полша. Българският отбор също има своите шансове, той стана трети през 2021 година

Специално за шампионата у нас идва президентът на международната федерация по състезателен лов на риба ФИПС проф. Уго Клаудио Матеоли. Италианецът има огромно доверие на БФРС в организирането на международни шампионати.

За последните 10 години България е била хазаин на девет шампионата на планетата в другите дисциплини.

В риболова на пъстърва Девин и река Въча са били сцена на общо пет международни шампионати, а спортното трасе на река Въча е считано за най-висока категория.

 

Снимка: Интернет

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура