Кметът Янчев: Басейните в Златоград ще предложат нашата минерална вода

10 May, 2023

С моя заповед назначих комисия, която да извърши 72-часови проби на поставената помпа GRUNDFOS SP 17-26 NE. Помпата е във водоеземното съоръжение в село Ерма река и чрез нея ще се задоволяват потребностите от ползване на минерална вода от находището ни там, заяви кметът на Община Златоград Мирослав Янчев.

Басейните в Златоград ще имат възможност да предложат на посетителите си нашата минерална вода, сподели Янчев.

Помпата, заедно с принадлежностите към нея – кабели, табло за управление, са на обща стойност от 36 000лв. с ДДС и са осигурени от бюджета на Община Златоград, по внесено от мен предложение. Изборът на закупената помпа е съобразен с представителите на местния бизнес, които са евентуални преки ползватели.

Помпата и кабелите са изработени в съответствие с температурата на водата в село Ерма река – издръжливост от 90 градуса по Целзий, посочи той.

Ползването на минералната вода с тази помпа дава възможност да експлоатираме ресурса с по-малък разход на ел. енергия, което на първо време е удовлетворяващо, но не изпълнява напълно вижданията ми и следваните от мен и екипа ми цели – отопление по екологичен и щадящ природата начин, както и за балнеология, отбеляза златоградският кмет.

Изграденото до момента, както и подготвената проектна документация, са задължително условие за цялостната експлоатация на топлата вода, но остава отворен въпросът за осигуряването на финансови средства, поясни Мирослав Янчев.

Общинският бюджет не може да покрие тези разходи и затова търся възможности за финансиране от държавния бюджет, донорски програми и други. Неотдавна, отворих темата и затова да се създаде акционерно дружество, което да развива топлата вода като търговец, коментира кметът.

Информацията затова се разгледа от общинските съветници и предстои да се постави на широко обществено обсъждане сред гражданите и бизнеса – да се създаде ли акционерно дружество, какво да бъде участието на общината в него, каква да бъде дейността му, добави още той.

Моето виждане, ако се стигне до решение за създаване на дружество, е дял на общината в него от минимум 51%, подчерта Янчев.

Задължително за мен е да се гарантира, че водата ще остане в обществена полза с решаващ глас на Община Златоград, независимо дали в публично акционерно дружество или под друга форма! Решението ще бъде на всички нас – за или против, увери Мирослав Янчев.

Желанието ми е да се подходи експертно по въпроса с топлата вода и да не се прибързва. До края на този управленски мандат си поставям две основни цели по този значим проект – първо- задоволяване на неотложните нужди на местния бизнес от това да предлага минералната вода на Златоград, и второ – да се създадат максимум условия в посока на реализиране на т.нар. от мен и екипа ми “голям проект” и за отопление, освен за балнеология, посочи кметът Янчев.

Междувременно, разпоредих освежаване на басейна и площта около него в с. Ерма река. Искрено се надявам проектната документация, с която разполагам да се ползва в най-скоро време, добави кметът на Община Златоград.

Кметът Мирослав Янчев благодари на всички, с които работим заедно в посока на това да се случат нещата!

 

Снимки: Facebook

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура