Рожен стана сцена на мащабно учение при самолетна катастрофа

23 Mar, 2023

Екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и ГД “Гражданска въздухоплавателна администрация” с двудневно пълномащабно учение в местността Роженски ливади на територията на Община Смолян.

Темата на двудневната съвместната пълномащабна тренировка е ,,Търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране на последствията в зимни алпийски условия”.

Основната цел на учебната ситуация е да се подобри организацията и да се повишат уменията на структурите за търсене и спасяване при авиационно произшествие.

Според учебния сценарий, днес около 9,30 часа, въздухоплавателно средство, превозващо 10 пътника и двама души екипаж, изпълнява полет от Истанбул за София.

На 7000 м надморска височина, екипажът докладва за невъзможност за управление и взето решение за аварийно кацане.

Последната комуникация и радарна информация е от района на планинска зона, в близост до връх Рожен.

Минути по-късно на телефон 112 постъпват сигнали за силен тътен и възникнал пожар в местността „Роженски ливади”, община Смолян.

Един от обаждащите се твърди, че се намира в близост и е видял, че пада самолет. Мястото на падането представлява труднодостъпен терен.

Незабавно в спасителните действия се включват структури от министерствата на вътрешните работи, на транспорта и съобщенията, на отбраната и на здравеопазването.

При разгръщане на учебния сценарий  действията на екипите бяха наблюдавани от зам.-областният управител на Смолян Христо Станчев, кметът на гр. Чепеларе Боран Хаджиев, гл. комисар Александър Джартов – директор на ГДПБЗН, ст. комисар Красимир Шотаров – зам.-директор на ГДПБЗН, директорът на ОДМВР Смолян ст. комисар Костадин Пачеджиев, Емил Нешев -директор на ПСС-БЧК и началникът на РЦ 112 – Смолян Елена Паскалева.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура