Община Девин се превърна във финансов отличник

20 Mar, 2023

Община Девин успя да намали просрочените задължения до под 50 000 лв., при положение, че в края на 2019 година те са били в размер на 905 521 лв., посочи кметът Здравко Иванов.

„Благодарение на добрата финансова дисциплина и доброто разпределение на приоритетите успяхме да стопим просрочените задължения на Общината през последните години“, коментира Иванов.

В края на 2019 г. Община Девин има неразплатени средства в размер на 905 521 лв., а през настоящата година те са едва 49 198 лева, отбелязаха от Общинската администрация.

Припомняме, че МБАЛ – Девин вече е база за обучение на медицински сестри и студенти по медицина, след като болницата изчисти всичките си финансови задължения към кредиторите си.

„Многопрофилна болница за активно лечение Девин“ ЕАД вече е база за клинично, практическо обучение на медицински сестри, студенти по медицина, както и на следдипломно обучение за придобиване на специалност за някои от клиничните направления, по които осъществява дейност лечебното заведение, отбеляза градоначалникът Здравко Иванов.

„Надявам се, че това е начинът да решим едни от наболелите кадрови проблеми в системата на здравеопазването, предоставяйки възможност за обучение на медицински кадри, които в последствие да постъпят и на работа в болницата“, добави кметът на Девин.

Община Девин удостои вицепрезидента Илияна Йотова с почетен плакет

Същевременно общинското ръководство успява да намали и просрочените вземания, които през 2019 година са в размер на 197 352 лв., а през 2022 година те са 116 137 лв.

През изминалата 2022 година, по данни на Министерство на финансите, Община Девин е на второ място сред общините в Република България по събираемост на местни приходи.

Специализиран автомобил почиства пясъка от улиците в Девин

„През последните години успяхме да повишим събираемостта на данъците и таксите, от страна на фирмите и домакинствата на територията на общината. В някои от планираните вземания са изпълнени на над 100% през последната календарна година“, добави още Иванов.

Девин отчита над 25% ръст на туристите

Кметът на Девин е категоричен, че ще продължи да се спазва добра финансова дисциплина, като същевременно ще продължи и решаването на наболелите проблеми на жителите във всички населени места.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура