Златоград постави Шишеяд за събиране на пластмасови бутилки

17 Mar, 2023

Община Златоград ангажира активно гражданите си в процеса на разделното събиране и рециклирането.

По повод 18 март – Световен ден на рециклирането, на територията на Централния площад в града, служители от Общинска администрация, заедно с ученици от Златоград, поставиха арт инсталация, наречена “Шишеяд”.

По този начин целим да стимулираме жителите и гостите на Златоград, по креативен и различен начин, да изхвърлят разделно своите бутилки.

В „Шишеяда“ гражданите ще могат да пускат само PVC шишета, които задължително трябва да са компресирани (смачкани).

Целта е съоръжението да може да приеме по-голямо количество, което после да бъде рециклирано. На самата инсталация има специално поставена табела, показваща правилния начин, по който трябва да се третира бутилката преди да бъде пусната.

Основната цел е формиране на екологосъобразен начин на живот сред населението, повишаване на културата, относно управлението на отпадъците и повишаване нивата на разделно събиране и рециклиране на отпадъците.

С поставения „Шишеяд“, Община Златоград се присъединява към кампанията на сдружение „BG Бъди активен“ – “Искам да съм полезен… Рециклирай ме!”. В цялата страна, като част от едноименната кампания, до момента има поставени над 60 такива

Шишеяда, разположени в 30 различни населени места. Инсталациите са разположени на централни и посещавани площади и градски зони, училища и детски градини, като има и пътуващи Шишеяди, които гостуват на различни спортни и културни събития.

Арт инсталациите са прекрасен инструмент, от една страна за отправяне на апел за нуждата от създаване на по-адекватни условия за разделно събиране на отпадъци, а от друга за ангажиране на гражданите в процеса на рециклирането.

 

Снимка: Facebook

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура