Кметът на Чепеларе участва в среща за развитието на минералния туризъм

17 Mar, 2023

Кметове на СПА дестинации в България взеха участие в дискусията, която беше организирана от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Целта на срещата бе отново да бъде поставен на дневен ред проблемът с острата необходимост от финансиране на общински проекти за реновиране на съществуващата амортизирана и изграждане на нова минерална инфраструктура.

Това е дългогодишна кауза на BUBSPA, която организацията защитава непрекъснато пред всички отговорни институции, защото старите водовземни съоръжения водят до нерационални загуби на минерален ресурс.

Управителният съвет на BUBSPA събра на едно място кметовете на Чепеларе Боран Хаджиев, Велинград д-р Костадин Коев, Самоков Владимир Георгиев, Разлог инж. Венцислав Гърменов (заедно с двамата си заместници Гергана Фарфарова и Иван Гюров), Сапарева Баня Калин Гелев, зам.-кметовете на Кюстендил Виктор Янев и на Стрелча Васил Кацаров.

В дискусията участие взеха председателят на Управителният съвет и изпълнителният директор на Национален доверителен екофонд – Пенка Моллова и Ирена Пенчева, които освен, че споделиха информация за предстоящите проекти на НДЕФ, по които общините биха могли да кандидатстват, декларираха и подкрепата си към усилията и политиката на Български съюз по балнеология и СПА туризъм да се преборим реализираната през 2016 г. пилотна инвестиционна програма „Минерални води“ (съфинансираща проекти за реновиране на минерална инфраструктура) да се превърне в Национална програма „Минерални води“.

Дискусията бе организирана от Управителния съвет на BUBSPA, представен от д-р Сийка Кацарова – председател, Живко Иванов – зам.-председател, д-р Митко Василев – член на УС, Бояна Шарлопова – член на УС при домакинството на зам.-председателя Марияна Добрева в СПА хотел Белчин Гардън.

“С нас беше и инж. Величко Величков – изпълнителен директор на Българска асоциация по подземни води, защото каузата ни е обща! Благодарим за силното представителство на кметовете на българските СПА дестинации, Националният доверителен екофонд, Българската асоциация по подземни води и Германо-Българската индустриално-търговска камара, за това че бяхме заедно обединени от каузата и начертахме пътят, по който да постигнем целите си”, споделиха от организацията.

Сега е ред на Министерство на околната среда и водите да ни подкрепи!, допълниха от BUBSPA.

 

Снимки: Facebook

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура