Българчета зад граница ще правят родово проучване на своите семейства

17 Mar, 2023

Проект „Разкажи ми твоята история“, в който могат да се включат четири училища зад граница, стартира в началото на следващата учебна година, съобщиха от Асоциацията на българските училища в чужбина.

Пилотният проект е на младежкото сдружение “НИЕ” – гр. Смолян, член на АБУЧ.

Той е финансиран по програмата “Еразъм” и има за цел да подпомогне учениците в опознаването на българската култура, българските традиции и обичаи, както и тези на страните, в които живеят; да научат историята на своите родове в контекста на европейската история и събитията, оформили съвременния Европейски съюз.

Преди основната дейност всеки от участващите ученици ще има за задача да направи родово проучване на историята на своето семейство, като представи възловите събития в живота на своите предци и ги представи в контекста на ключовите събития, оформили облика на съвременна Европа.

Те ще бъдат активно подпомагани от експерти на Сдружение “НИЕ”, както и представители на Съюза на краеведите в България.

Втората задача, която ще имат учениците, ще бъде да се запознаят с традициите и обичаите на страната, в която живеят и да измислят начин, по който да ги представят при пристигането си в България.

Участващите ученици ще посетят кътче в Родопите, съхранило добре българските обичаи и традиции, където ще прекарат между седем и десет дни.

Учениците ще се запознаят с българските народни песни, танци и обичаи, както и ще посетят природни и културни забележителности и фолклорен събор.

Също така представителите на всяко училище ще имат културна вечер, на която ще запознаят останалите участници с традициите на страната, в която живеят. Провеждането на определени инициативи в България и извън нея ще бъде финансирано по програмата.

Всяко училище ще определи учители, които ще работят по проекта, като техният труд, както и административната работа по проекта, ще бъде заплатени от Сдружение “НИЕ”, посредством делегирано финансиране

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура