Безплатни прегледи за туберкулоза в Смолян

17 Mar, 2023

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. По този повод Министерството на здравеопазването обявява „Седмица на отворените врати“, информира РЗИ-Смолян.

В периода 21 – 24 март 2023 г. гражданите на област Смолян имат възможност да посетят Пневмофтизиатричния кабинет в смолянската болница със завеждащ д-р Юлияна Лазарова.

По информация на МБАЛ „Братан Шукеров“ прегледите за туберкулоза ще се провеждат между 8:00 и 15:30 часа и са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица.

На всеки пациент се назначава и проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.

Инициативата се провежда в изпълнение на задачите на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата (2021 – 2025 г.) и цели да повиши информираността относно инфекциозното заболяване, и да даде достъп до здравни услуги, включително и на чужди граждани, като пристигащите от Украйна.

Туберкулозата остава една от най-смъртоносните заразни болести в света. Всеки ден близо 4400 души губят живота си, а около 30 хил. души се разболяват от тази предотвратима и лечима болест. Глобалните усилия за борба с нея са спасили приблизително 74 млн. живота от 2000 г. насам.

Въпреки това, пандемията от COVID-19, съчетана с военни конфликти в Европа, Африка и Близкия изток, и социално-икономическите неравенства, преобърна постигнатия напредък. Световната здравна организация подчертава, че за първи път от повече от десетилетие са се увеличили заболеваемостта и смъртните случаи от туберкулоза.

По данни на СЗО през 2021 г. общо 1,6 млн. души са починали от инфекцията, включително 187 хил. души, живеещи с ХИВ/СПИН. През същата година 10,6 млн. са заболели в световен мащаб, от тях – близо 1,2 млн. деца.

В област Смолян през последните пет години не се наблюдава съществена динамика на  заболеваемостта от туберкулоза. Регистрирани през 2022 г. са 12 случая (заболеваемост от 12,8 души на 100 хил.), при 5 за 2021 г. и 13 за 2020 г.  Заболеваемостта за нашата област остава под средната за страната.

Новоустановените хора са от различни населени места в региона,  67% от тях са над 60 години, няма случаи във възрастовата група 0 – 17 г. Сред техните 22 контактни лица са открити 5 с латентна форма на заболяването, те са преминали химиопрофилактика.

Повече за туберкулозата

Туберкулозата се разпространява по въздушно-капков път и се причинява главно от бактерията Mycobacterium tuberculosis. Около една четвърт от световното население е носител на латентната форма на заболяването, а една десета се разболява от активна туберкулоза. Симптомите зависят от органа на тялото, който е инфектиран. Обикновено се засягат белите дробове. В този случай основните симптоми са кашлица с продуктивна храчка (понякога с кръв), задух и болка в гърдите. Има и общи симптоми като треска, нощно изпотяване, загуба на тегло и апетит, умора и обща слабост. Хората, живеещи с ХИВ или други състояния, които отслабват имунната им система (като диабет), хората на имуносупресивна терапия и хората, които употребяват тютюн или алкохол, са изложени на много по-висок риск от развитие на заболяването.

Все по-често се среща мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB), която е устойчива към две от най-мощните лекарства срещу болестта. Тя е резултат от неадекватно лечение и/или лош контрол на инфекциите по въздушно-капков път в здравни заведения и места, където се събират много хора.

Туберкулозата може да засегне всеки, но е особено свързана със социалните фактори, влияещи на здравето, като нисък социално-икономически статус, маргинализация, миграция и лишаване от свобода.

 

Изготвено по материали от интернет страниците на МБАЛ „Братан Шукеров“ – Смолян и  СЗО, и по данни на РЗИ – Смолян.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура