Над 200 деца участваха в Олимпийския зимен фестивал в Чепеларе

13 Mar, 2023

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал “Олимпийски надежди – биатлон и ски-бягане 2023”.

Форумът се състоя през уикенда на Студенец край Пампорово.

В първия ден в ски зона “Мечи чал” на Чепеларе се проведоха стартовете по биатлон (Спринт).

Младите таланти се състезаваха пред погледа на олимпийската шампионка по биатлон Екатерина Дафовска.

Победителите в различните възрастови групи бяха наградени от Екатерина Дафовска, председател на СК ,Рожен-Чепеларе 2016,, Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, Боран Хаджиев, кмет на Община Чепеларе и Борислав Панков, генерален секретар на Българска Федерация по Биатлон.

За много от децата това бяха първи стартове през започналата и отиващата си с малко сняг зима, но въпреки това се създадоха подходящи условия за провеждане на надпреварата.

Олимпийският зимен младежки фестивал завърши със състезанията по ски-бягане (спринт) като във втория състезателен ден участваха близо 100 деца от шест клуба. Стартовете на писта “Канала” в района на Студенец бяха разделени по възрастови групи.

Най-малките U12 направиха една обиколка от 1200 м., момчетата и момичетата U14 – по две обиколки (2400 м), а най-големите U16 – по три обиколки (3600 м)

Наградите на най-добрите в стартовете връчиха Белчо Горанов, генерален секретар на БОК, Боран Хаджиев, кмет на Община Чепеларе, Анатоли Илиев, Лилия Пандурова от БОК и Веселин Цинзов, бивш национал по ски бягане и три пъти участник на Зимни олимпийски игри.

Две планини бяха домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България – пистите на Осогово и Чепеларе.  Фестивалът започна в Осогово на 17 февруари със стартовете в алпийски ски и сноуборд и завърши този уикенд в Чепеларе, където се събраха младите надежди в биатлона и ски-бягането.

Форумът се проведе за 11-а поредна година под мотото “Да открием олимпийските надежди на България”.

Организатори са Българският олимпийски комитет и Асоциация “Спорт в свободното време”.

И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст.

Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространeнието им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура