Очаква се тази пролет да започне отстраняване на свлачището край Тикале

07 Mar, 2023

До края на май се очаква да започнат дейностите по трайното разрешаване на проблема със свлачещето по главният път Смолян-Мадан в района на разклона за село Тикале.

Това стана ясно от изказване на областния управител на Смолян Стефан Сабрутев пред „Дарик”.

„Многократно съм водил разговори с председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“, водил съм го лично на терен, правен е щателен оглед. Вторият проект е одобрен. Забавянето е и във връзка и с наложено ново проектиране.

До колкото аз имам информация, проекта е минал одобрение през комисия в АПИ.  Финансирането е осигурено и се очаква след подсигуряването на обходният път да започне работа. Очаквам това да се случи  в края на май“, добави Сабрутев.

По предварителна информация, на проблемното място ще бъде изграден полутунел.

На този етап се мисли по възстановяването на обходното трасе, което преминава през селата Орешец-Влахово и е с дължина около 1,4 км. На няколко места има пропадания и трябва да се възстанови пътя. Въпросният обход е само за леки превозни средства, като тежкотоварния трафик ще бъде пренасочен през Смилян-Рудозем.

Именно днес преди пет години пропадна скална маса на пътя Смолян-Мадан и затвори за движение международният път. На този етап преминаването край Тикале става с изчакване, като движението се регулира със светофарна уредба.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура