Нов модерен лифт ще радва туристите в Пампорово

07 Mar, 2023

Планираната реконструкция на триседалковия лифт в Пампорово се очаква да започне в началото на април и да продължи до средата на ноември. Това заяви пред агенция “Фокус“ Мариян Беляков – изпълнителен директор на Пампорово АД.

Така старият триседалков лифт ще бъде реконструиран в последно поколение шестседалков лифт по същото трасе. С това очакваме да повишим капацитета на товароносимост на съоръжението повече от две пъти. Този лифт ще обслужва едни от най-харесваните и най-натоварените писти в курорта, отбеляза Беляков.

Това е ключова промяна за Пампорово, надяваме се всичко да бъде наред, за да може през следващия сезон да се радваме на тази изцяло нова линия. От 2700 до 3000 човека на час ще бъде капацитета на новия шестседалков лифт, посочи Беляков.

Той уточни, че инвестицията в реконструкцията е огромна.

“Инвестициите в лифтови съоръжения и изобщо в ски съоръжения от страна на лифт операторите в ски зоните са толкова големи, че не успяват да кореспондират на приходите и за съжаление на огромните разходи, с които се сблъскваме през последните години. Все пак такива са реалностите и така се налага да работим и да живеем“, обясни Беляков.

Шефът на Пампорово АД отбеляза, че занапред ще продължат да реконструират стари съоръжения с нови, защото това е политиката и бъдещето на курорта Пампорово.

Междувременно в курорта продължава да има доста туристи, а условията за ски са прекрасни.

“Очакваме целия март да бъде силен. Много добри са условията за ски, цялата ски зона е отворена. Освен български туристи, в курорта традиционно има и ирландски, британски туристи и такива от балканските страни“, уточни Беляков.

Той допълни, че Голямото ски спускане с народни носии в Пампорово на 3 март, според него е една от най-добрите инициативи в цялата държава за националния празник.

“Стана традиционна и събира хиляди хора. Хората обичат да отбелязват този празник в Пампорово по този начин. Към момента въпреки повишените разходи, все по-трудното управление на всякакви стопански дейности изобщо в държавата, успяваме да се справяме“, посочи изпълнителният директор на курорта.

Все още не е ясно докога ще продължи зимния сезон в Пампорово, но още доста дълго време ще има сняг и условия за ски в курорта, допълни Беляков.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура