Нови възможности за подкрепа на общините от Европейската инвестиционна банка

28 Feb, 2023

Разширяване на възможностите за подкрепа на българските общини чрез инструментите на Европейската инвестиционна банка обсъдиха изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева и вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова.

Срещата беше проведена в рамките на Първият форум на високо ниво на ЕИБ „Адаптиране към променящия се свят“, който се провежда на 27 и 28 февруари в Люксембург. Повече за събитието може да бъде видяно тук: https://www.eib.org/en/events/eib-group-forum-2023

Една от възможностите за подкрепа на общините е инструмента на ЕИБ ELENA – Европейска помощ за местна енергия.

Детайли за функционирането му, както и възможностите за ползването му от българските общини бяха обсъдени с екипа на финансовия инструмент – Луис Уайт, ръководител на отдела, Асен Гашаров и Атанас Иванов, координатор за публичния сектор в България, включително общините.

Регионалните, местните и общинските власти са допустим бенефициент на ELENA.

Инструментът предоставя безвъзмездна техническа помощ за инвестиции в енергийна ефективност и възобновяема енергия в сгради и иновативен градски транспорт.

Все още България е една от трите държави членки, които нямат нито един проект, финансиран от инструмента. На срещата беше договорено двете страни да представят възможностите му пред общините. Първото представяне ще бъде на 23 и 24 март, на събитие за общинските евроексперти от Югоизточния регион, организирано от НСОРБ – Актив в Сливен.

Дейностите, отговарящи на условията за получаване на безвъзмездни средства от ELENA включват технически проучвания; енергийни обследвания; бизнес планове и финансови консултации; правни консултации; подготовка на тръжна документация/ процедури; групиране на проекти; управление на проекти. Задължително условие е оказаната от инструмента техническа помощ да завърши с обявяване на публичен търг за инвестицията.

ELENA предоставя подкрепа в три различни сектора, разработени в три пакета:

  • Енергийна ефективност

Подкрепя се подготовката на проекти, които могат да подобрят енергийната ефективност и използването възобновяема енергия в сгради.

Сред допустимите проекти са: енергийна ефективност в жилищни и нежилищни сгради; интегрирани в сградата възобновяеми източници (като слънчеви панели); обществено осветление; централно отопление (включително комбинирани топло- и електрически централи и котли на биомаса); интелигентни мрежи.

  • Устойчиви жилища

Подкрепа за частни лица и сдружения на собственици при подготовката и изпълнението на енергийно ефективни ремонти и проекти за възобновяема енергия за жилищни сгради. Проектите включват подкрепа за енергийни одити; достъп до финансиране; създаване на центрове One Stop Shops и др.

Градски транспорт и мобилност

Подкрепят се иновативни проекти за транспорт и мобилност в градските райони, които пестят енергия и намаляват емисиите.

Допустимите проекти включват:

  • Инвестиции в подкрепа на използването и интегрирането на иновативни решения, които насърчават използването на алтернативните горива в градската мобилност, в това число превозни средства и инфраструктура за зареждане с гориво.
  • Инвестиции за насърчаване на широкомащабното внедряване на нов, по-енергийно ефективен транспорт, който в градските райони може да приеме много форми, като споделена мобилност, градска логистика, интелигентни транспортни системи, градска инфраструктура (включително инвестиции в мека мобилност или мобилност която не включва моторизиран транспорт.)

Обикновено ELENA подкрепя инвестиционни програми над 30 милиона евро с тригодишен период на изпълнение за енергийна ефективност (включително жилищни проекти) и четиригодишен период за градски транспорт и мобилност. Инструментът насърчава и подкрепя обединяването на различни проекти за повишаване на привлекателността за изпълнители и инвеститори.

Максимално могат да се покрият 90% от разходите за техническа помощ.

Недопустими разходи са: закупуване, наемане и лизинг на оборудване; консумативи и доставки. Разходи, свързани със самата Инвестиционна програма, напр. хардуерни и софтуерни инвестиции.

Проектите за техническа помощ на ELENA не трябва да носят печалба.

Кандидатстването става чрез подаване на заявление – проектно предложение.

Повече информация за програмата може да бъде намерена тук: https://www.eib.org/en/products/advisory-services/elena/index.htm

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура