Лекция на кмета на Рудозем провокира интереса на студенти и професионалисти

28 Feb, 2023

При огромен интерес във Варненския свободен университет се проведе отворения курс: “Климатичните промени и зеленият преход”.

Лектори бяха д-р Румен Пехливанов – кмет на Община Рудозем, който през миналата година защити първата в България образователна и научна степен “доктор” в областта на кръговата икономика, делегат от България в Комитета на Регионите със седалище в Брюксел и пълноправен член (с право на глас) в Комитета за наблюдение в програма ИНТЕРРЕГ VI-A Гърция-България 2021-2027, както и доц. д-р Иванка Банкова – дългогодишен преподавател във ВСУ “Черноризец Храбър”, с научни интереси в областта на опазването на околната среда, екологичния мениджмънт и устойчивото териториално развитие.

В практико-приложните дискусии активно участваха студенти от различни специалности на Варненския свободен университет, както и работещи в областта на екалагията. Коментирани бяха теми, свързани с климатичните промени и опазването на околната среда, оценката на екологични ситуации и екологичен риск от различни видове дейност; анализа на състоянието и степента на замърсяване на компонентите на околната среда; възможностите за решаване на екологични проблеми.

Д-р Пехливанов сподели примери от богатия си професионален опит и изрази мнение, че страната ни, Европа и светът се намират в нова ситуация, с нови дадености, провокирани от климатичните изменения.

“По темата е необходимо да се постигне глобално съгласие, базирано на научни доводи, което да се обезпечи от всички държави и да доведе до дългосрочно планиране и действия”. Той подчерта водещата роля на науката и образованието като първоизточник на решения, свързани с променящата се среда.

В разговор със студентите бяха обсъдени глобалните, регионални и локални ефекти от изменението на климата, отражението на климатичните промени при планирането на инфраструктурата и развитието на населените места в България и конкретно проявление от изменението на климата върху различни сектори на икономиката.

В края на обучението участниците дадоха отлична оценка на темите и организацията. Ето и част от споделените мнения:
► Лекторите показаха умение да задържат интереса на аудиторията, интересно да поднасят научни изследвания, съчетани с примери от практиката.
► Увлекателно провеждане на курс, отзивчивост, добро отношение.
► Хареса ми практическата насоченост на обучението и изобилието от примери, както и възможността за задаване на въпроси.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура